― 7 ноября 2024 г.
Ünlü Kazak yazar Berdibek Sokpakbaev UNESCO’da anıldı
Kazak edebiyatına farklı bir anlatım ve harika bir karakter kazandıran yazarın doğumunun 100. Yıl dönümü bugün Paris’te UNESCO'nun merkez binasında kutlandı.
Sokpakbaev’in doğumunun 100. yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen konferans, Kazakistan Cumhuriyeti'nin UNESCO Daimî Temsilcisi Büyükelçi Askar Abdrakhmanov tarafından gerçekleştirildi. Kazakistan'ın TÜRKSOY temsilcisi Bakıtjan Omar, anma töreninde Genel Sekreter Sultan Raev'in selamlarını ilettiği konuşmasında Sokpakbaev’in Kazak edebiyatındaki yerini ve önemini ifade etti. Katılımcı konuklar, Raev'in tebrik videosunu özel ekranda izledi.
Kazakistan Cumhuriyeti Eğitim ve Kültür Bakanlığı Komitesi Başkanı Rustam Ali Kazakistan Cumhuriyeti Kültür ve Enformasyon Bakanı Balaeva Aida Galımkunı’nın tebriklerini iletti. Almatı Eyaleti Valisi Sultangaziev Marat Eleusizulu’nın selamını bölge konseyi başkanı Baigodjaev Kuat Sultanulu iletti. Toplantıya aydın kesimden çok sayıda temsilci de katıldı.
Ayrıca etkinlikte "Benim Adım Hoca" kitabının Fransızca versiyonunun tanıtımı da gerçekleştirildi. Bu vesileyle Kazakistan Yazarlar Birliği Başkanı Mereke Kulkenov, yazar-yayıncı Marat Tokaşbaev, filoloji doktoru Kenjekhan Matızhanov ve Kazakistan Cumhuriyeti Parlamentosu Milletvekili Janarbek Aşimjan konuştu. Sokpakbaev'in yaratıcılığının yanı sıra Asya ve Avrupa ülkeleri arasındaki edebi bağlantının önemi de vurgulandı. Ayrıca Samal Sokpakbayeva da babasıyla ilgili anılarını paylaşarak organizatörlere şükranlarını sundu.
Etkinlikte UNESCO Kültürden Sorumlu Genel Direktör Yardımcısı Ernesto Ottone, Berdibek Sokpakbaev'in yaratıcılığını takdir ederek düşüncelerini paylaştı.
Ayrıca Kazakistan halk sanatçısı, şarkıcı-müzisyen Seken Turusbek ve folklor topluluğu "Uşkonur" da konuklara Kazak şarkılarını dinletti.
Berdibek dedemizin doğumunun 100. yıl dönümünün bu yıl TÜRKSOY organizasyonu çerçevesinde kutlandı. "Ölenler Geri Dönmez" kitabı Türkçeye çevrilerek, Genel Sekreter Sultan Raev'in girişimiyle Ankara ve İstanbul'da uluslararası konferans ve çeşitli sergiler düzenlendi.
Kazakistan 1992 yılında UNESCO'ya üye olmuştur. O dönemden bu yana çeşitli alanlarla ilgili etkinlikler uluslararası düzeyde desteklenmektedir.