― 12 октября 2024 г.
TÜRKSOY’un paydaşlığında ASBÜ Yabancı Diller Fakültesi tarafından ikincisi düzenlenen Uluslararası Dil Çalışmalarında Yeni Yönelimler sempozyumu başladı
Sempozyumun açılış oturumunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan TÜRKÇAPAR, TÜRKSOY Genel Sekreterliğinden temsilci olarak Doç. Dr. Kemal GÖZ ve Yabancı Diller Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Çakır konuşmalarını gerçekleştirdi. Açılış oturumunda Genel Sekreter Sultan Raev’in mesajı okundu.
TÜRKSOY’un Türk Dünyası kültür ve medeniyetini korumak ve yaymakla görevlendirilen ilk uluslararası Türk İşbirliği Teşkilatı olmakla beraber kültür ve medeniyet çalışmaları içinde bilimsel dil çalışmalarını da önemsediğini vurguladığı mesajında Raev:
“Kültür ve medeniyetimizi koruyan yegâne saik elbette ki dildir. Dilimiz geçmişle bağlarımızı korurken gelecekle de altın bir köprü kurar ve kültürümüzü içinde saklayarak millet olma özelliğimizi emanetine alır. Dile sadece bir iletişim aracı olarak bakmak dili küçümsemektir. Çünkü her bir kelime beynimizdeki bir resimle eşleşir ve o resimler bize derin bir tefekkürle düşünme yetisi kazandırır. Düşünmek demek hepinizin takdir edeceği üzere insani bir özelliktir ki kelimelerin yapısı ve taşıdığı anlamlar bir araya geldiğinde kültürümüzün bekçiliğini yapan dil ortaya çıkar.
Güzel Türkçemizin ilk yazılı metinlerini Moğolistan ziyaretim sırasında görme imkânım oldu ve duygulu anlar yaşadım. Atalarımızın ortaya koyduğu yüksek medeniyet düzeyi, oluşturdukları yazı dilindeki derinlik, bu yazı dilinin binlerce yıl öncesi olduğunu işaret etmekteydi ki bu beni hem gururlandırdı hem de cesaretlendirdi.
Bugün TÜRKSOY dünyanın her yerinde.
Türk budununun, Türk sanatçısının, ressamının, operacısının, tiyatrocusunun ve sanat adamının kutlu otağı, tek çatısı TÜRKSOY oldu.
Biz çalışmalıyız. Dilimizi ve kültürümüzü yaymak ve korumak bizim birinci önceliğimiz, çocuklarımıza bırakacağımız yegâne miras olmalı.
Bu saikler doğrultusunda TÜRKSOY’un kıymetli bilim adamı Prof. Dr. İsmail Çakır’ın gayretleri, sevgili rektörümüz Musa Kazım Arıcan Bey’in himayelerinde gerçekleşen bu panelin bir parçası olmasından dolayı mutluyum. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi ile birçok çalışmayı paydaş olarak gerçekleştirdik. Bundan sonra da TÜRKSOY’un Türklüğün kültür ve medeniyetini ilgilendiren her türlü çalışmanın yanında paydaş olarak bulunacağından kuşkunuz olmasın.
Var olsun Türklük, var olsun TÜRKSOY, yaşasın Türk Dünyası” ifadelerine yer verdi.
Sempozyum açılış oturumu sonrasında Prof. Dr. Ahmet BAŞAL “Yapay Zeka ile Dil Eğitimi: Fırsatlar, Tehditler ve Geleceğe Yönelik Stratejiler” konuşmalarını yaptı.
Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Münire Kevser BAŞ’ın oturum başkanlığında yürütülen “Türk Dünyasına Yönelik Dil ve Kültür Çalışmaları” adlı panelde Türk Dil Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Harun ŞAHİN, Yunus Emre Enstitüsü Eğitim Dairesi Başkanı Doç. Dr. Emrah BOYLU ve TÜRKSOY Genel Sekreter temsilcisi Doç. Dr. Kemal GÖZ konuşmacı olarak yer aldı.
Açılış paneli sonrasında birlim adamları, misafirler ve öğrenciler TÜRKSOY tarafından hazırlanan Türk Dünyası Kültür Başkentleri Fotoğraf sergisini gezme fırsatı buldu.