16 января 2012 г.

TÜRKSOY’dan Turan Yazgan’a Onur Madalyası

16 января 2012 г.

TÜRKSOY’dan Turan Yazgan’a Onur Madalyası

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY; Türk Kültürüne hizmetlerinden ötürü Prof. Dr.Turan Yazgan’a " TÜRKSOY Onur Madalyası ” takdim edecek.

Kuruluşundan itibaren ortak Türk kültürünün araştırılması, geliştirilmesi, tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılması için faaliyetlerini sürdüren TÜRKSOY, Türk dünyasına kültür, sanat ve bilim alanında büyük katkılarda bulunan kişilere minnettarlıklarımızın sunulması ve hizmetlerinin toplum tarafından daha yakından tanınması amacıyla "TÜRKSOY Onur Madalyası”takdim etmektedir.

Bu çerçevede Türk Dünyası eğitim, kültür ve sanat alanında uzun yıllar emsalsiz katkılarda bulunmuş olan Sayın Prof. Dr.TuranYAZGAN ile ilgili bir panel düzenlenecek ve TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, kendisine "TÜRKSOY Onur Madalyası”sunacaktır.

PROF. DR. TURAN YAZGAN KİMDİR?

1938’de Isparta’nın Eğridir ilçesinde doğdu. 1948’de Eğridir Zafer İlkokulu’nu, 1951’de İstanbul Vefa Lisesi orta kısmını, 1955’de parasız yatılı olarak Kastamonu Lisesi Fen Bölümü’nü pekiyi derece ile bitirdi. 1959’da İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni bitirdikten sonra askerlik görevini yaptı. İmar ve İskân Bakanlığı Bölge Planlama Daire Başkanlığı’nda "İktisadi Araştırmacı” ve "Bölge Plancısı” unvanlarıyla beş yıl görev yaptı. 1963’te İtalya’ya, Güney İtalya Bölge Planlaması konusunda staj yapmak üzere gitti. 1966’da İktisat Fakültesi’ne asistan olarak girdi. 1967’de "Şehirleşme açısından Türkiye’de işgücünün Demografik ve Sosyo-Ekonomik Bünyesi” adlı tezle ve pekiyi derece ile doktorasını yaptı. 1971’de "Gelir Dağılımı Açısından Sosyal Güvenlik” konulu tezi vererek doçent oldu. 1977 ve 1978’de Güneydoğu Anadolu Bölgesi Planının Genel Koordinatörlüğü görevini yüklendi. Bölgede yapılan araştırmalara müteakip ortaya çıkan yedi ciltlik Güneydoğu Anadolu Gelişme Planını, 117 harita ile birlikte, Başbakanlık Tarım ve Toprak Reformu Müsteşarlığına sundu. 1979’da İktisat Fakültesi profesörlüğüne yükseltildi. Üniversite Senato üyeliği, Üniversite Yönetim Kurulu üyeliği ve Anabilim dalı Başkanlığı vazifelerinde bulundu.

2000 yılında istifa ederek, üniversiteden emekliye ayrılan Prof. Dr. Turan Yazgan, hâlen 1980 yılında kurmuş olduğu Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nın genel başkanlığını yürütmektedir.

Bu vakıf aracılığıyla, 1989’dan itibaren Türk Topluluklarının hepsine ilk defa büyük heyetlerle ziyaret gerçekleştiren Yazgan, kurduğu Türk Dünyasından Sesler Korosu ile bütün dünya Türklerinin müziğini derleyip Türkiye’ye ve bütün dünyaya tanıttı. Dünya Türklerinin Kültür ve Sanat dallarındaki büyüklerini Türkiye’ye getirip Türkiye’de misafir etti. Türk dünyasının çeşitli ülkelerinden getirttiği ressamların resim sergilerini açtı, tiyatro oyunlarını sahneletti. Türk dünyasından gençleri getirerek Türk Dünyası Gençlik Şölenini ve Türk Dünyası Çocuk Şölenlerini başlattı. Türk Halkları Asamblesinin ve Türk Dünyası Kadınlarının Kurultaylarını düzenledi. Türk dünyasıyla ilgili çıkardığı dergiler, her biri 500 sayfa olmak üzere, 100'lerce cilde ulaştı. Türk dünyasının şaheser kitaplarını Türkiye Türkçesiyle Türk okuyucusuna tanıttı. Çuvaşistan, Tataristan, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan’da Türkiye Türkçesiyle parasız eğitim yapan Liseler, Türk Dili Bölümleri ve İşletme ve Uluslararası İlişkiler Fakülteleri açtı. Bu kurumlarda 4000 gence eğitim veren Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı aynı zamanda binlerce kişiye de Türkiye Türkçesi öğretti ve öğretmeye de devam ediyor. Türkiye’de ve Türk Dünyasında bu hizmetlerinden dolayı, T.C. Cumhurbaşkanlığının üstün hizmet ödülüne layık görülen, üniversiteler, çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından binlerce plaketle ödüllendirilen, Elazığ başta olmak üzere, Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde sokak, mahalle ve caddelere adı verilen, Kazakistan Çimkent’te bir üniversite bünyesinde adına enstitü kurulan, Ukrayna, Kazakistan, Kırgızistan, Tataristan ve Azerbaycan ve Türkiye’nin pek çok üniversitesi tarafından fahri profesörlük unvanları verilen Turan Yazgan, Evli, 3 oğul ve 4 torun sahibidir.

"TÜRKSOY Onur Madalyası” Takdim Töreni

Tarih:17 Ocak 2012
Saat:15.00
Yer:TÜRKSOY Genel Sekreterliği Hizmet Binası Konferans Salonu
Ferit Recai Ertuğrul Cad. No 8 Or-an Ankara

© 2022 TÜRKSOY - Her hakkı saklıdır