― 6 ноября 2024 г.
Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı Bişkekte Düzenlendi
Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı Kırgızistan’ın Bişkek şehrinde düzenlendi. 6 Kasım 2024 tarihinde, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ceenbek Kulubayev’in ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Kazakistan Dışişleri Bakanı Murat Nurtileu, Özbekistan Dışişleri Bakanı Bahtiyor Saidov, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, TDT Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, TÜRKPA Başkanı Mehmet Süreyya Er, Türk Yatırım Fonu Başkanı Bağdat Amrayev, TDT Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım. Türk Akademisi Başkanı Şahin Mustafayev, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı Aktotı Rahimkulova katıldı.
Açış konuşmaları kapsamında Toplantı katılımcıları ekonomik entegrasyon, sürdürülebilir kalkınma, dijital dönüşüm ve güvenlik gibi konulara yoğunlaşan konuşmalarını gerçekleştirdi. Katılımcı bakanlar yapmış olduğu konuşmalarda Türk iş birliği örgütlerine özel olarak teşekkür etti.
Kırgızistan’ın, Türk Dünyası’nın ortak kültür ve değerlerinin kalbi olduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev ise konuşmasıyla kültürün, küresel meydan okumalara ve medeniyetler arası çatışmalara yanıt verme noktasındaki etkinliğinin altını çizdi. Genel Sekreter Raev, Dünyadaki güncel jeopolitik durum, değerlerimiz ve kimliğimiz üzerinde doğrudan etkili olan süreçleri daha dikkatle ele almamızı gerektiriyor. Bu noktada, küresel meydan okumalara ve medeniyetler arası çatışmalara verebileceğimiz en güçlü yanıt kültürdür.’’ ifadelerini kullandı.
TÜRKSOY’un bu yıl içerisinde 250’den fazla etkinlik düzenlediğini belirten Genel Sekreter ‘’Liderlerimizin himayelerinde çalışmalarını sürdüren TÜRKSOY çatısı altında, ekonomik ve siyasi iş birliğimizin temelini oluşturan kültürel köprülerimizi güçlendirmek amacıyla bu yıl 22 ülke ve 54 şehirde 250’den fazla etkinlik düzenledik. Bu sayede, halklarımız arasındaki bağları güçlendirirken, ortak kültürümüzü küreselleşmenin getirmiş olduğu tehditlerden korumaya çalıştık.’’ diye konuştu.
Kültürün Türk Dünyası’nın en güçlü dayanağı olduğunu çizen Genel Sekreter: ‘’Türk Dünyası’nın büyük lideri Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın şu sözünü hatırlatmak isterim: “Bugünkü kültürel emperyalizme karşı koymanın en önemli cephesi dilimizi ve kültürümüzü korumaktır. Vatanı önce onun dili ve kültürü korur, ardından ordu.” Bu söz, kültürün Türk Dünyası’nın en güçlü dayanağı olduğunu bir kez daha ortaya koymaktadır.’’ ifadelerini kullandı.
Son iki yılda TÜRKSOY’un nitelik açısından yeni bir seviyeye ulaştığını da belirten Genel Sekreter, bu süreçte Özbekistan ve Türkmenistan’ın TÜRKSOY çalışmalarına aktif katılımının sürece büyük ivme kazandırdığını belirtti. Genel Sekreter bu sürece dair: ‘’Son iki yılda TÜRKSOY’un nitelik açısından yeni bir seviyeye ulaştığını belirtmek isterim. Özbekistan ve Türkmenistan’ın etkin katılımıyla, Altaylar'dan Adriyatik’e uzanan geniş kültürel coğrafyanın temsilcileri ilk kez TÜRKSOY çatısı altında buluştu. Ayrıca, kültürel ve tarihi kimliğimizi paylaştığımız Macaristan ve Moğolistan ile sürdürdüğümüz temaslar ve oluşturduğumuz 2025 yılı planı, gelecekte bu iki ülkeyi de aramızda görmek istediğimizin açık bir göstergesidir. Bu konuda olumlu gelişmelerin sürdüğünü belirtmekten mutluluk duyarım. Bir parantez açarak, uluslararası iş birliklerimiz bağlamında UNESCO ve Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı gibi kuruluşlarla işbirliği yaparak yeni kültürel platformlar oluşturmaya büyük önem verdiğimizi de belirtmek isterim.’’ ifadelerini kullandı.
TÜRKSOY çalışma programında, Gençlik Vizyonu kapsamında, göreve gelişi ile birlikte gençlere çok önemli bir yer ayrıldığını da belirten Genel Sekreter: ‘’ TÜRKSOY olarak, ortak kültür mirasımızı korumak ve zenginleştirmek hedefiyle “Türk Kültürü - 2040” vizyonunu hazırladık ve önümüzdeki yıllar için bir yol haritası oluşturduk. Stratejik planımız, TÜRKSOY’un 30 yıllık birikiminin ötesine geçerek yeni ve yenilikçi adımların temelini oluşturmakta, geleceğe dair perspektifimizi ortaya koymaktadır. TÜRKSOY, 30 yıllık tarihinde ilk kez, kültürel bir entegrasyon platformu olarak yaratıcı unsurları kurduğu birlikler çatısı altında bir araya getirmeye başlamıştır. Bizler TÜRKSOY’da geleceğimizi gençlerimizde görüyoruz. Gençlik vizyonumuz sayesinde bu dönemde kurum tarihimizde bir rekora imza atarak çok sayıda gence ulaştık. Uluslararası gençlik zirvemizin ilkini bu yıl sona ermeden Almatı’da gerçekleştireceğiz ve sizleri bu geniş kapsamlı zirveye katılmaya davet ediyoruz.’’ ifadelerini kullandı.
TÜRKSOY tarafından ilan edilen 2024 Mahtumkulu Firaki Yılı ve Anev Türk Dünyası Kültür Başkenti programına da değinen Genel Sekreter konuşmasının son bölümünde düşüncelerini şu şekilde ifade etti: ‘’Bildiğiniz üzere, üzerinde önemle durduğumuz diğer bir konu da Türk Dünyası’nın öncülerine ve kültürümüzün beşiği olan şehirlere sahip çıkmaktır. Bu yıl, büyük Türkmen şairi ve düşünürü Mahtumkulu Firaki’nin 300. yılı onuruna “Mahtumkulu Firaki Yılı”nı ilan ettik ve Türkmenistan’ın kadim Anev kentini “Türk Dünyası Kültür Başkenti” olarak belirledik. Kısa süre önce Aşkabat’ta Mahtumkulu Firaki Yılı kapsamında önemli bir zirve düzenlendi. Bu zirve, kültür ve edebiyatın yüceltildiği bir buluşma oldu; ilk defa liderlerimiz, bir kültür insanını anmak üzere bir araya geldiler. Bu, tüm dünyaya bu topraklardan verilen çok önemli bir mesajdır: Kültür sonsuzluktur; kültür, dünyayı koruyandır. Kültür ve sanat yoluyla, dünyada Türk Dünyası’nın barış, dostluk ve dayanışma mesajını daha güçlü duyurmak için çalışmalarımıza var gücümüzle devam edeceğiz.’’