― 3 октября 2024 г.
Türk Devletleri İşbirliği Günü" Ankara'da kutlandı
“Türk Devletleri İşbirliği Günü" Ankara'da kutlandı
Nahçıvan Anlaşması'nın 15. yıl dönümü ve "Türk Devletleri İşbirliği Günü" vesilesiyle Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) tarafından Ankara'da "Türk İşbirliğinin Mevcut Durumu ve Gelecek Beklentileri" başlıklı panel düzenlendi.
Türk Dünyası’nın kardeş uluslararası kuruluşlarını bir araya getiren panele TDT Genel Sekreteri Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev, Türk Yatırım Fonu Başkanı Baghdad Amreyev, Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) Genel Sekreteri Mehmet Süreyya Er, Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Şahin Mustafayev, Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı Aktoty Raimkulova, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf ile Türk Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Adem Kula konuşmacı olarak katıldı.
Panelde yaptığı açılış konuşmasında Kubanıçbek Ömüraliyev, Türk Devletleri Teşkilatının kurulduğu Nahçıvan Anlaşması'nın 15. yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen bir panelde bir araya gelmekten dolayı onur duyduğunu söyledi.
Teşkilatın kuruluş hikayesine kısaca değinen Ömüraliyev, "Türk İşbirliği Teşkilatının kuruluşundan çok önce bu işbirliği başladı. Bu anlamda da liderlerimiz halklarımızı bir araya getirecek karşılıklı anlayışa teşvik edecek ve geniş bir yelpazede iş birliğini artıracak bir çerçeve oluşturma konusunda ortak bir vizyon göstergesi olarak 1990'ların başında Türk dili konuşan ülkelerin liderlerinden oluşan bir zirve toplamışlardı. Bu vizyon 2009'da Nahçıvan Anlaşması'nın imzalanmasıyla önemli bir adıma daha sahne olmuştur. Bu anlaşma ile Türk dili konuşan ülkeler iş birliği konseyinin resmen kurulmuş olduğu tescil edilmiştir." dedi.
Türk Yatırım Fonu Başkanı Amreyev, Nahçıvan Anlaşması'nın 15. yıl dönümünü kutlamaktan memnuniyet ve gurur duyduğunu belirterek, bu anlaşmayla Türk Konseyi'nin kurulduğunu ve tarihte ilk defa birleşmiş Türk Dünyası’nın kurulmasına zemin hazırlandığını ifade etti.
Bu anlaşmanın, Türk devletleri tarihinde ve halkların hayatında önemli bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Amreyev, anlaşmayla iş birliğinin kurumsallaşmasının temelinin atıldığını söyledi.
TÜRKPA Genel Sekreteri Er, Türk devletleri arasındaki iş birliğinin ecdatlarının mirası olduğunu belirterek, ortak soy, kök ve değerlerle bu iş birliğinin geleceğinin sağlam olduğunu ifade etti.
Bu iş birliğinin derinleşerek kurumsallaştığını ve çeşitli formatlarla zenginleştiğini dile getiren Er, her ülkenin organizasyonlara ilave güç kattığını söyledi.
Nahçıvan Anlaşması ile Türk Dünyası’nda en yüksek seviyede kurumsal iş birliğinin zemininin kurulduğunu vurgulayan Er, TÜRKPA'nın da bu iş birliğinin daha da ileriye taşıması için çalışmalarına devam edeceğini belirtti.
Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Mustafayev, Türk iş birliği kuruluşları arasında gelişen koordinasyon ve sinerji sayesinde Türk Dünyası 2040 vizyonu ile belirlenen hedeflere ve daha bütünleşmiş bir Türk Dünyası’na doğru güçlü adımlarla ilerlemeye devam ettiklerini söyledi.
Türk Akademisinin Türk Dünyası’nda yaptığı çalışmalara ve Türk Dünyası ortak alfabesine değinen Mustafayev, "İletişimi kolaylaştırmak ve ortak Türk terimlerini belirlemek maksadıyla değişik alanlara yönelik terminoloji sözlükleri hazırlamaktayız." ifadesini kullandı.
Türk Kültür ve Mirası Vakfı Başkanı Aktoty Raimkulova, üye devletlerde ve diğer ülkelerde Türk Miras Merkezleri kurmayı hedeflediklerini, bu şekilde akademik iş birliğini teşvik etmeyi, araştırmalara destek vermeyi ve kültürel değişimleri, paylaşımları kolaylaştırmayı amaçladıklarını söyledi.
TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Yusuf, insanlık tarihinde çok sayıda Türk devleti kurulduğunu ve bu büyük medeniyetlerin insanlığa çok zengin kültürel miras bıraktığını vurguladı. TÜRKSOY'un atalarımızdan kalan bu mirası korumak ve dünyaya Türk kültürünü tanıtmak için kurulduğunu ve bu amaç doğrultusunda faaliyetlerini sürdürdüğünü kaydeden Yusuf, “1993 yılında liderlerimizin iradesiyle kurulan TÜRKSOY, kendisine verilen Türk Dünyası’nda kültürel etkileşimin artırılması görevini bugüne kadar başarı ile yerine getirmiştir ve bu doğrultuda halen çalışmalarını sürdürmektedir. Burada şunu memnuniyetle belirtmek isterim ki, TÜRKSOY yürüttüğü faaliyetlerde başta TDT olmak üzere Türk Dünyası işbirliği teşkilatlarıyla yakın bir eşgüdüm içerisinde bulunmaktadır.” diye konuştu.
Türk Dünyası’nda iş birliğinin TÜRKSOY’un kuruluşuyla 1993 yılından itibaren başladığına da dikkati çeken Yusuf, Teşkilatın oluşturduğu kültürel köprüler ile halklarımızın ve devletlerimizin birbirine daha da yakınlaştığını kaydetti.
Nahçıvan Anlaşması'ndan bu yana geçen 15 yıl içinde TDT'nin birçok faaliyet yürüttüğünü ve buna devam ettiğini belirten Yusuf, “Türk Devletleri Teşkilatı, bugün halklarımız arasında kültürel, ekonomik ve siyasi iş birliğini güçlendiren en önemli organizasyonlardan birine dönüşmüştür. Nahçıvan Anlaşması, Türk devletleri arasındaki dayanışmayı artırmış ve iş birliği için Türk Dünyası’na yeni bir platform sunmuştur. Bu süreçte her biri kendi alanında mevcut boşlukları dolduracak önemli ortak teşkilatlar oluşturulmuştur.” dedi.
Türk Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Kula, TDT'nin geldiği noktada Türk devletlerinin büyük aşama kaydettiğine işaret ederek, TDT kapsamında gümrük birliğinin ve serbest ticaret anlaşmalarının sağlanmasının iş dünyası için en önemli önceliklerden biri olduğunu ifade etti.
Türk Devletleri Teşkilatını (TDT) kuran Nahçıvan Anlaşması'nın 15. yıl dönümü ve "Türk Devletleri İşbirliği Günü" nedeniyle resepsiyon düzenlendi.
Ankara'da bir otelde düzenlenen resepsiyona, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuh Yılmaz, TDT Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev, Kazakistan'ın Dışişleri Bakan Yardımcısı Alibek Bakayev, Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Elnur Mammadov, Kırgızistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Aybek Moldogaziev, Özbekistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Babür Usmanov, Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Reşad Memmedov, Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Yerkebulan Sapiyev, Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi Ruslan Kazakbaev, Türkmenistan'ın Ankara Büyükelçisi Mekan Işanguliyev, KKTC Ankara Büyükelçisi İsmet Korukoğlu ve çok sayıda diplomatik misyon temsilcisi katıldı.
Resepsiyonda TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf başkanlığındaki TÜRKSOY ülke temsilcilerinden oluşan heyet de yer aldı.