― 9 ноября 2023 г.
Özbekistan Kültürel Mirası: Yeni Bir Rönesansın Temelleri Kongresi Semerkant'ta Düzenlendi
"Özbekistan Kültürel Mirası: Yeni Bir Rönesansın Temelleri" başlıklı yedincisi düzenlenen uluslararası kongre, Özbekistan Kültür Mirasının İncelemesi, Korunması ve Yaygınlaştırılması Dünya Topluluğu tarafından Özbekistan’ın Semerkant şehrinde bulunan "İpek Yolu Samarkand" isimli turistik kompleks içerisinde, 5-8 Kasım tarihleri arasında düzenlendi.
TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev’in onur konuğu ve konuşmacı olarak katıldığı etkinlik kapsamında bu yıl içerisinde Azerbaycan, Hindistan, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya (Tataristan), Türkiye ve Özbekistan’da bulunan kültür miraslarına dahil 10 yeni cilt daha okuyucularla buluşturuldu.
Bilim Konseyi’nin ve Topluluk Yönetim Kurulunun toplantısı ile başlayan kongrenin açılışında konuşan Topluluk Başkanı Firdavs Abdukhalikov, bugüne dek yüzlerce bilim insanını bir araya getiren kongrenin Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in destekleri sayesinde hayata geçtiğini ve kendisinin kongre kapsamındaki çalışmaları yakından takip ettiğini ifade etti.
‘’Bu proje, ülkemizde oluşturulan ve çeşitli nedenlerle şu anda dünya genelinde büyük kütüphanelerde, müzelerde ve özel koleksiyonlarda saklanan sanat ve kültür eserleri hakkında bilgi toplamak için oluşturulmuştur.’’ diyen Başkan Abdukhalikov: ‘’geçen dönem boyunca, dünya genelindeki eşsiz kültürel mirasımız hakkında "Dünya Koleksiyonlarındaki Özbekistan Kültürel Mirası" isimli 60 kitaplık bir seri yayımladık, böylelikle kültür hazinemizi zenginleştirmekle kalmayıp gelecek nesillere bırakacağımız mirası güvence altına da almış olduk. Bu yılki kongremizde, bu serinin 10 yeni cildini okuyucuların beğenisine sunuyoruz. Ayrıca bir düzineden fazla yayın projemizi de aktaracağız. Geçen süre içerisinde muazzam bir çalışma yürütüldü. Bugün, hükümetimizin ve destekleyen kuruluşların yanı sıra bilim adamlarımızın araştırmaları sayesinde, eşsiz kaynakları inceleme ve bunları halkımıza ve dünyaya Özbekistan'ın kültürel mirası olarak sunma fırsatına sahibiz.’’ ifadelerini kullandı.
Genel Sekreter Sultan Raev ise konuşmasında Özbekistan’ın kültürel zenginliğine dikkat çekerek, ‘’Bu gibi çalışmalarla Özbekistan’ın sahip olduğu kültür zenginlikleri her geçen gün daha çok gün yüzüne çıkıyor ve bizlerin köklerimizi daha iyi anlamamıza, aramızdaki kardeşlik bağların daha çok güçlenmesine vesile oluyor.’’ dedi. Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in önderliğinde Özbekistan’ın kültürel anlamda bir Rönesans yaşadığını da ifade eden Genel Sekreter Sultan Raev: ‘’ Türk halklarının kültürünü Özbek kültürü olmadan düşünmek mümkün değil. Özbekistan'da kültürel mirasa bu kadar yüksek düzeyde saygı gösterilmesi saygıyı ve övgüyü hak ediyor. Bu Özbekistan'ın geleceğinin parlak olduğunun göstergesidir. Kültürel mirasın korunması milletin kimliğinin korunmasıyla eşdeğerdir. Özbek kültürü Timur'un kılıcıyla, Uluğbek'in yıldızlarıyla, Nevai'nin kalemiyle, Bobur'un cesaretiyle, Biruni'nin bilgeliğiyle, Buhari'nin dualarıyla hayat bulan, bugün bizlere yol gösteren kutsal bir mirastır.’’ İfadelerini kullandı.
-Kongre kapsamında Türk Dünyası sinema yöneticileri ve sanatçılar bir araya geldi.
Kongre kapsamında 120 bilimsel bildirinin sunulduğu 5 ayrı konferans düzenlendi. "Mirasın Yeni Yönlerini Keşfetmek: Dünya Koleksiyonlarında Özbek Eserleri", "Doğu'nun El Yazması Mirasının Başyapıtları", " Orta Asya Müzeleri ve Kütüphaneleri", "Orta Asya Tarihi ve Sanatı: Arayışlar ve Keşifler" ve "Sinema ve Medya: Mirasa Yeni Bir Bakış" isimli konferanslara dünyanın dört bir yanından değerli bilim insanları katıldı.
Bu konferanslardan "Orta Asya Müzeleri ve Kütüphaneleri" isimli konferansta TÜRKSOY çalışanı Dr. Barış Cavid Mövsümlü TÜRKSOY'un yeni inisiyatiflerinden biri olan TÜRKSOY Müzeler Birliği hakkında bilgiler paylaştı. "Sinema ve medya: mirasa yeni bir bakış" isimli konferans ise TÜRKSOY katkıları ile hayata geçirildi. Türk Dünyası sinema sektöründen yapımcılar, yönetmenler ve yöneticiler katıldığı, iki gün süren konferans kapsamında yapımcılar yakında hayata geçirmeyi planladıkları projelerin sunumlarını da gerçekleştirildi.
Konferans sırasında Özbekistan’ın Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in girişimleri ile hazırlanan önümüzdeki 10 yıl içerisinde Özbekistan tarafından çekilmesi planlanan 50 filmlik özel projeye dair bilgilendirmelerde de bulunuldu.
Konferans kapsamında ayrıca TÜRKSOY ülkelerinin sinema profesyonelleri arasındaki etkileşimi artırmak ve Türk Dünyası’nın tarihi ve tarihi şahsiyetlerini konu alan ortak yapımları çoğaltmak üzere fikir alışverişi gerçekleştirildi.
Konferans kapanışında açıklamalarda bulunan TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev: ‘’Kardeşliğimizin ve ortak geleceği inşa etme arzumuzun en temel göstergesi günümüzde sinemadan, tiyatroya, edebiyattan, resime, kültür ve sanatın her alanında yapmış olduğumuz iş birliğidir. Bu iş birliği aynı zamanda farklı alanlarda sahip olduğumuz tüm kazanımlarımızı koruma ve geleceğe aktarma noktasında çok önemli bir görev yapmaktadır. Sinema alanındaki iş birliğimizi derinleştirerek yeni fikirleri dile getirdiğimiz, millî, ahlakî, insanî, manevi ve kültürel değerlerimizi geleceğe taşıma noktasında kafa kafaya verek çözümler ürettiğimiz bir süreci başlatmanın ayrı bir heyecanını duyuyorum.’’ ifadelerini kullandı.