cc4c50ce-80aa-4ed5-875b-06c8641cfec0
8 октября 2024 г.

Macaristan'da Almatı Müzesi sergisi açıldı

8 октября 2024 г.

Macaristan'da Almatı Müzesi sergisi açıldı

3 Ekim 2024'te “Kazakistan Göçebeleri: Geçmişi ve Bugünü” sergisinin büyük açılışı Karsag Kinçe Sanat Müzesi'nde (Macaristan) gerçekleşti.
Sergi Kazakistan Cumhuriyeti'nin Macaristan Büyükelçiliği ile birlikte Almatı Valiliğinin desteğiyle düzenlendi.
 

Sergi iki bölümden oluşuyor. Serginin ilk bölümünde Kazak halkının geleneksel yaşam tarzı, gelenekleri, dekoratif ve uygulamalı sanatları ile Kazak halk müzik aletleri yer alıyor. İkinci bölümde ise Almatı şehrinin doğal güzellikleri ve modern görünümüne ilişkin fotoğraflar yer alıyor.
Sergide, Almatı Müzeler Birliği fonlarından 200'den fazla nadide parça yer alıyor; bunlar arasında 13. yüzyılda Almatı'da basılan gümüş paralar da mevcut.
Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de büyük Kazak şairi Abay Kunanbay’ın anısına dikilen anıtın onuncu yılına ithafen açılan "Kazakistan Göçebeleri: Geçmiş ve Bugün" sergisinde gösterilen önemli eserlerden biri de Abay'ın kendi dombırası.
Serginin açılışında konuşan Kazakistan'ın Macaristan Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, kültürel etkinliğin önemine dikkat çekti. 
 

Abzal Saparbekuly sergi açılışında yaptığı konuşmada “Macar Kıpçakları sekiz asırdır kendi kültürlerini ve atalarının manevi değerlerini korumuşlardır. Büyük Bozkırdaki Kazak kardeşlerinin kültürel değerleriyle bağlantıları buluyorlar. Macaristan'da yaşayan Kıpçaklarla yakın ilişkiler kurmaya çok önem verildiğini belirtmek isterim. Macarların güzel bir sözü vardır: "İyi bir arkadaş altından daha değerlidir." Dolayısıyla iki devlet arasındaki “altın köprü” olduğunuzdan eminim. Ayrıca stratejik ortaklığı daha da derinleştirerek yeni bir seviyeye taşımakla da ilgileniyoruz” dedi. 
Sergi açılışına katılan TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev’in Macaristan’daki danışmanı İştvan Santa Raev’in en kalbi selamlarını ileterek Türk Dünyası arasında altın köprü oluşturacak bütün faaliyetlerde TÜRKSOY’un var olacağını bildirdi. 
Karcag Belediye Başkanı Tibor Szepesi, sergide gösterilen birçok nadide parçanın Macaristan’dakilerle pek çok benzerliğin bulunduğunu kaydetti. 
 

Szpesi konuşmasının devamında “Serginin Karsag'da yapılması benim için büyük bir onur. Bugünkü sergide gösterilen tarihi eserler, bizi Kazak halkının gündelik yaşamını, geleneklerini, uygulamalı sanatlarını, at teçhizatlarını ve müzik aletlerini anlatan etnografik eserlerle tanıştırıyor. Ortak değerlerimizi neyin birleştirdiğini gösteriyor.” sözleriyle serginin önemini ifade etti. 
 

Açılışta söz alan Almatı Müzeler Birliği müdürü Sagindikova Lyazzat Kudaibergenkyzy “Bu sergi, iki ülke arasındaki kültürel ilişkilerin daha da geliştirilmesine ivme kazandıracak olan Macar Kıpçak'ın başkenti Karsag şehrinde düzenlendiği için ayrı bir önem taşıyor. Almatı Valiliğine, Kazakistan'ın Macaristan Büyükelçiliği'ne ve sergiyi düzenleme fırsatı sağlayan Macar meslektaşlarıma şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Programın kültürel bölümünde ünlü geleneksel müzik şarkıcısı ve dombıra sanatçısı Erkin Kudaibergen'in seslendirdiği popüler şarkılar ve ünlü Kazak bestecilerin eserleri yer aldı. Etkinliğin konukları geleneksel Kazak lezzetlerini tatma fırsatı buldu.
Sergi 20 Kasım 2024 tarihine kadar Karsag Kinçe Sanat Müzesi'nde devam edecek.
 

Medya Galerisi

IMG_5811
IMG_5812
IMG_5814
IMG_5816
IMG_5815
IMG_5813
IMG_5826
IMG_5829
IMG_5831
IMG_5828
IMG_5814
IMG_5825

© 2022 TÜRKSOY - Her hakkı saklıdır