sultan bey türkmenistan
18 октября 2024 г.

Genel Sekreter Raev Türkmenistan basınında

18 октября 2024 г.

Genel Sekreter Raev Türkmenistan basınında

TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev Türkmenistan gazetesinden Aygül Rahimova ile bir röportaj gerçekleştirdi. 

TÜRKSOY'un Türkmensitan'da gerçekleştirdiği etkinlikler, Türk Dünyası Kültür Başkenti Anev faaliyetleri ve gelecekte Türkmenistan'da yapılması planlanan kültürel etkinliklerle ilgili açıklamalarda bulunan Raev, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhammedov'a TÜRKSOY etkinliklerine gösterdiği özel ilgi sebebiyle minnettarlığını iletti. 

Türksoy'un Türkmenistan'da uzun vadede yapmayı planladığı etkinliklerle ilgili soruya "TÜRKSOY 1993 yılında beş bağımsız Türk Cumhuriyetinin ortaklaşa kurduğu bir kültür ve medeniyet kurumu. Bizim görevimiz Türk Dünyası’nın ortak kültür ve medeniyetini yaymak ve korumak. TÜRKSOY bu amaçlar doğrultusunda çalışıyor. Mahtumkulu Firaki Türkmen kimliğinin yanında ortak Türk Dünyası hazinesinin bir parçası. Türk Dünyası’nın her yerinde TÜRKSOY kültür ve medeniyet çalışmaları ile var olacak. Ben de bir edebiyatçıyım. Roman yazarı ve dramaturgum. Türkmen edebiyatından seçkin eserlerin çevrilerek Ankara’da basılmasını arzu ediyorum. Türk Dünyasının yazarlarının önemli eserlerinin Türkmenceye çevrilerek Türkmenistan’da sahnelenmesini, okunmasını diliyorum. Böylelikle ortak kültürümüzün daha çok farkına varacağımızı düşünüyorum. Türkmenlerin yetiştirdiği çok büyük müzik adamları, sanatçılar ve tiyatro sanatçıları var. Bunları Türk Dünyasının diğer ülkelerinde tanınması TÜRKSOY’un hedefleri arasında. Tiyatro ve Müzik gruplarının karşılıklı ziyaretlerle sanat severlere Türkmen sanatını göstermesi gerekiyor. Ankara’da düzenlenen bir etkinlikte Türkmen sanatçılar sahne aldı. Ankara’lı sanat severlerin uzun süre unutamayacağı bir müzik ziyafeti sundular. Bu tür etkinlikler elbette ki artarak devam edecek. Türkmen bilim adamlarının katılacağı konferans ve sempozyumlar, Türkmen yönetmen ve senaryocuların katılacağı film festivalleri, Türkmen ressamların katılacağı uluslararası resim sergileri giderek artacak. 

Şundan emin olarak söylüyorum. Türkmenistan konulu çalışmaları TÜRKSOY Genel Sekreteri olarak bizzat takip edeceğim." şeklinde cevap veren Sultan Raev, Türkmenistan'ın TÜRKSOY faaliyetlerinde etkin olarak yer almasından dolayı duyduğu memnuniyetin altını çizdi.  

 

Medya Galerisi

web türkmenistan
sultan bey türkmenistan

© 2022 TÜRKSOY - Her hakkı saklıdır