Sultan Raev Türksoy Aşkabat
11 октября 2024 г.

Sultan Raev, Aşkabat’ta Mahtumkulu Firaki paneline katıldı

11 октября 2024 г.

Sultan Raev, Aşkabat’ta Mahtumkulu Firaki paneline katıldı

TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Mahtumkulu Firaki’nin Doğumunun 300. Yıl dönümüne ithafen Aşkabat’ta düzenlenen “Zamanın ve Medeniyetlerin İlişkisi-Barış ve Kalkınmanın Temeli” uluslararası forumu kapsamında yapılan panele konuşmacı olarak katıldı.

 

Panelde yaptığı konuşmada 2024 yılının TÜRKSOY tarafından Mahtumkulu Firaki yılı ilan edildiğini ve TÜRKSOY Daimi Konseyi tarafından Türkmenistan’ın Anev şehrinin Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak belirlendiğini hatırlatan Raev, Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Serdar Berdimuhamedov ve Türkmen halkının millî lideri, Halk Maslahatı Başkanı, Kahraman Arkadag Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov’a en kalbi teşekkürlerini ileterek devam ettiği konuşmasında “Bugün Türkmenistan, Türk kültürünün uluslararası alanda tanıtımına yönelik olarak TÜRKSOY ile her alanda iş birliğini genişletmekte olup, TÜRKSOY’un çalışmalarını yakından ve büyük bir takdirle takip etmektedir. Ortak kültürel mirasımızın tanıtılmasına yönelik etkinliklere destek vermekten onur duyduğumuzu belirtmek isterim.

 

Bilindiği gibi, ortak Türk kültürümüzün, tarihimizi, geleneklerimizi ve göreneklerimizi geliştirmek, korumak ve gelecek nesillere aktarmak TÜRKSOY’un misyonu dahilindedir. Bu bağlamda, TÜRKSOY 2024 yılını “Türk Dünyasının Büyük Şairi ve Düşünürü Mahtumkulu Firaki Yılı” olarak ilan etmiş ve Anev şehrini Türk Dünyası’nın kültür başkenti olarak belirlemiştir.

 

Büyük Türkmen şairi ve filozofu Mahtumkulu Firaki’nin doğumunun 300. yılına ithafen düzenlenen etkinlikler kapsamında, TÜRKSOY, Türkmenistan’da ve yurtdışındaki ülkelerde, Türkmen kültürünün ve tarihinin tanıtılması açısından büyük önem taşıyan çeşitli etkinlikleri içeren kapsamlı bir program yürütmektedir.” dedi.  

 

Raev: Mahtumkulu Firaki’nin fikirlerinin yeni nesillere nasıl ilham vermeye devam ettiğini ve Türkmenistan’ın uluslararası arenadaki konumunu güçlendirdiğini görebiliyoruz.

 

Konuşmasının devamında “Mahtumkulu Firaki’nin paha biçilmez mirası, yalnızca ulusal gururun bir simgesi değil, aynı zamanda Türkmenistan'ın diplomatik stratejisinin uygulanmasında önemli bir araçtır. Onun fikirlerinin yeni nesillere nasıl ilham vermeye devam ettiğini ve Türkmenistan’ın uluslararası arenadaki konumunu güçlendirdiğini görebiliyoruz. Mahtumkulu Firaki’nin eserlerinde yansıyan barış felsefesi ve Türkmenistan’ın tarafsız diplomasisi, ülkenin kültürel ve siyasi kimliğinin iki önemli unsurunu oluşturmaktadır.” sözleriyle TÜRKSOY’un etkin olarak Türkmenistan’daki faaliyetlerine devam edeceğinin altını çizerek Mahtumkulu Firaki ylı ve 2024 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti Anev başlıklarını bizzat takip ettiğini vurguladı. 

Medya Galerisi

Sultan Raev TÜRKSOY
mahtum kulu firaki türksoy aşkabat
WhatsApp Image 2024-10-11 at 16.11.50
firaki forum
Forum katılımcılar türkmenistan mahtumkulu firaki
Forum katılımcılar Türkmenistan
Sultan Raev Forum Türksoy
WhatsApp Image 2024-10-11 at 16.12.02 (1)

© 2022 TÜRKSOY - Her hakkı saklıdır