― 21 мая 2023 г.
Ankara’da Kımız Festivali düzenlendi
TÜRKSOY, Kazakistan Kültür ve Spor Bakanlığı ile Kazakistan'ın Ankara Büyükelçiliğinin iş birliğinde “Ankara Kımız Festivali” düzenlendi.
Ankara'daki Kazak Obası'nda düzenlenen, Türkiye ve Kazakistan milli marşlarının okunmasıyla başlayan festivalde davetlilere Kımız ve geleneksel Kazak yemekleri ikram edildi.
Etkinlikte açılış konuşması yapan Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Yerkebulan Sapiyev, Kazakların gelenek ve göreneklerinin yansıtıldığı bu etkinliğin ilk defa ülke dışında yapıldığını vurgulayarak, "Bu festival ilk kez Kazakistan dışına taşınmış olup, Anadolu'nun kalbi olan Ankara'da kutlanıyor." diye konuştu.
Kımız’ın Türk kültürünün önemli bir parçası olduğuna işaret eden Sapiyev, Kımız Fest'in aslında Kazakistan'da bir bayram olduğunu ve bu festivalin her sene Ankara’da da yapılmasını arzu ettiklerini söyledi.
TÜRKSOY Genel Sekreteri Raev, burada yaptığı konuşmada, "Bugün Türk Dünyası'nın ortak geleneği olan lezzetli kımız içeceğimizi sizlere tanıtmak amacıyla ilk defa böyle bir festival düzenlemenin heyecanını yaşıyoruz. Kımız Türk Dünyası’nda Türklerin asırlardır yoldaşı olan Atların sütünden imal edilen ve insana içildiğinde güç kuvvet katan milli içkimizdir." ifadesini kullandı.
Tıp ilminin kurucusu İbni Sina’nın Kımız’ın insan sağlığına faydalı birçok özelliği bulunduğunu belirttiğini de hatırlatan Raev, “İşte Kımız’ın bu kadar değerli olması, onun aslında bizim genetiğimize işleyen kodlarından kaynaklanıyor. Bugün Türk Dünyası’nda özel yeri bulunan Kımız eski zamanlardan beri bir misafirperverlik, bir serinleme yöntemi ve güç kuvvet veren bir iksir gibi her zaman içilebilen kaynak olarak yanı başımızdadır.” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından katılımcılara teşekkür belgesi ve hediye takdim edildi.
Türkiye'de yaşayan Kazaklar ve çok sayıda davetlinin katıldığı etkinlikte, canlı olarak kımız hazırlama süreci anlatıldı, Kazakistan el sanatları, müzik ve dans gösterisi yapıldı.
Kazakistan’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen festivalin ilk kez ülke dışında düzenlenen etkinliğinde, Kımız yapım sürecinde yer alan: “Yer Belirleme”, “Kısrak Bağlama”, ”Süt Sağma” ve “Kubi’de Pişirmek” gibi ritüeller Ankaralı katılımcılara sergilendi.