― 12 мая 2023 г.
2023 Türk Dünyası Kültür Başkenti Şuşa düzenlenen Açılış Töreni ile bayrağı devraldı
Azerbaycan’ın medeniyet beşiği, TÜRKSOY’un 2023 Türk Dünyası Kültür Başkenti Şuşa, Türk coğrafyasından üstün katılımın sağlandığı Açılış Töreniyle kapılarını Türk Dünyası kültür ve sanat etkinliklerine açtı.
Azerbaycan’ın kadim yerleşim yerlerinden Şuşa, TÜRKSOY, Azerbaycan Kültür Bakanlığı ve Şuşa Valiliği iş birliğinde tarihî bir güne ev sahipliği yaptı. Geniş Türk coğrafyasının farklı bölgelerinden, Şuşa 2023 Türk Dünyası Kültür Başkenti bayrağını dalgalandırmak, Türk birliğini ve dayanışmasını göstermek için bir araya gelen misafirler şehrin sisli havasını coşkularıyla dağıttılar.
Türk Dünyası kültür ve sanat insanlarının 2023 yılında buluşma yerine dönüşecek Kültür Başkenti Şuşa’da düzenlenen etkinliğe TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür Bakanı Adil Kerimli, Cumhurbaşkanı Şuşa Özel Temsilcisi Aydın Kerimov, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliev, Kazakistan Cumhuriyeti Kültür ve Spor Bakanı Askhat Oralov, Kırgız Cumhuriyeti Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Bakanı Altınbek Maksutov, Özbekistan Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Ozodbek Nazarbekov, KKTC Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Şahin Mustafayev, Uluslararası Türk Kültürü ve Mirası Vakfı Başkanı Günay Efendiyeva, TİKA Başkanı Serkan Kayalar, Türkmenistan’ın Azerbaycan Büyükelçisi Gurbanmamed Elyasov, 2023 Avrupa Kültür Başkenti Veszprem Belediye Meclis Üyesi Rajmund Kovacs ve diğer davetliler katıldı.
Etkinliğe katılanlar, Azerbaycan, Türkiye, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan’ın stantlarında Özbek Pilavı, Semerkant Ekmeği, Bursa Süt Helvası gibi yöresel lezzetlerin tadına baktı. Daha sonra Şuşa şehir meydanına geçen davetliler, Türk Dünyası sanat topluluklarının sergilediği gösteri ve dansları beğeniyle izledi.
"Şuşa Büyük Bir Manevi Öneme Sahip"
Meydandaki sanatsal gösterilerin ardından resmî törene geçildi. Azerbaycan Kültür Bakanı Adil Kerimli, düzenlenen törende yaptığı konuşmada Şuşa'nın Türk Dünyası Kültür Başkenti seçildiğini hatırlatarak, “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı, TÜRKSOY’un ise 30. yıl dönümü Türk Dünyası’nda iştihamla kutlanıyor. Bütün TÜRKSOY ailesini bu sebeple tebrik ediyorum. Şuşa Azerbaycanlılar için çok büyük manevi öneme sahiptir. Bu şehir halkımızın tarihinde, medeniyetinde, milli gelişim yolunda büyük öneme sahiptir. Ulu önder Haydar Aliyev, Şuşa’nın göz bebeği olduğunu, her bir Azerbaycanlı için iftihar sebebi olduğunu belirterek, 'Bizim medeniyetimizin, tarihimizin remzidir, Şuşa herkes için azizdir' derdi. 30 yıl süren Ermeni işgali döneminde Şuşa ve Azerbaycan’ın yüzde 20 toprakları yağmalanmış ve yıkılmıştır. İşgal döneminde bütün Türk Dünyası’nın medeniyetinde önemli bir yere sahip olan mescitler, medreseler, önemli şahsiyetlerin evleri, kabirler ve diğer kültürel hazineler Ermeni vahşetine mazur kalmıştır. Restore edilmiş Şuşa camilerinde seslenen ezanlar, Şuşa’ya yeniden Azerbaycan medeniyetinin ve geleneklerinin geri gelmesinin timsalidir” dedi.
"Şuşa, Türk Dünyası’nın Birlik, Beraberlik ve Kardeşliğinin Sembolüdür"
TÜRKSOY Genel Sekreteri Raev, bir zamanlar işgal altında bulunan bu toprakların artık acı ve kederin değil özgürlüğün, bağımsızlığın ve kardeşliğin mekanı olduğunu dile getirdi.
Şuşa’nın kendisinde oluşturduğu duyguları, “Bu topraklar bizim için sanat mabedi, dünyaya ilham veren Azerbaycan müziğinin beşiği, asırlardır süre gelen mugam sanatının merkezi, gücümüzün kaynağı, ruhumuzun coşkusu! Ben burada aldığım her nefeste, Azerbaycan’ın şanlı tarihini, kurtuluşunu, özgürlüğünü ve parlak geleceğini hissediyorum. Bugün can Azerbaycan’ın kahraman halkının bizlere sunduğu şanlı zaferle birlikte bu topraklar artık gözyaşının, kederin, acı ve trajedinin mekânı değil; özgürlüğümüzün, bağımsızlığımızın ve kardeşliğimizin mekânı olacaktır.” İfadelerini kullanan Genel Sekreter Raev, "Daha dün, bu kadim topraklarda silah sesleri, mayın patlamaları duyulurken bugün, bu topraklarda tüm Türk Dünyası'nın türküleri söyleniyor, Karabağ'ın uçsuz bucaksız yüce dağlarında Türkün bayrağı dalgalanıyor. Şuşa, Türk Dünyası'nın Kültür Başkenti'dir. Şuşa, Türk Dünyası'nın altın köprüsüdür. Şuşa, bugün Türk Dünyası'nın birlik, beraberlik ve kardeşliğinin sembolüdür." diye konuştu.
Karabağ zaferinin her şeyden önce kahraman Azerbaycan halkının zaferi olduğunu belirten Raev, "Bu zafer, sadece Azerbaycan'ın değil Türk Dünyası'nın zaferidir. Çünkü bu zaferle Türk Dünyası birleşmiştir, Türk birliği güçlenmiştir. Atalarımızın bize yüklediği tarihi sorumluluğu omzumuzda taşıyoruz. Bu emaneti gelecek nesillere aktarmak zorundayız." dedi.
“TDT 5. Gençlik Uluslararası Festivali Şuşa’da Yapılacak”
Tarihte ilk kez Türk devletlerinin tek çatı altında hareket etmekte olduğunu belirten TDT Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev, “İş birliğimizin en önemli alanlarından biri kültür alanıdır. Bugünkü kardeş Türk devletleri ilk olarak kültür alanında bir araya gelmiştir ve TÜRKSOY oluşmuştur. Türk Devletleri Teşkilatı’nın 5 Gençlik Uluslararası Festivaline de Türk devletlerinin geniş katılımıyla bu sene itibarıyla Şuşa’da başlıyoruz. Türk Dünyası Kültür Başkenti ev sahipliğinde Türk kültürünün oluşmasında önemli rolü olan TÜRKSOY’a ve Azerbaycan Kültür Bakanlığı’na teşekkürlerimi sunmak isterim. 2023 Türk Dünyası Kültür Başkenti Şuşa’dan size başarılar diliyor, tüm Türk Dünyası’na hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Türk Dünyası sanat topluluklarının sahne aldığı konsere geçildi.
Sanatçıların gösterdiği muhteşem performans izleyiciler tarafından uzun süre ayakta alkışlandı.