― 18 июля 2022 г.
Altay Toplulukları-Destanlar ve Destan Kültürü İsimli Eser Tanıtıldı
Türkiye’nin Bursa şehrinde bulunan Osmangazi Belediyesi, geçtiğimiz yıl ev sahipliğini yaptığı 9. Uluslararası Altay Toplulukları Sempozyumu’nda yayınlanan bildirileri kitap haline getirdi. Farklı ülkelerden 90’dan fazla bilim insanının bildirilerinin yer aldığı '‘Altay Toplulukları-Destanlar ve Destan Kültürü’' kitabı 18 Temmuz 2022 tarihinde düzenlenen tanıtım toplantısıyla okurlarla buluşturuldu.
Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Macaristan, Japonya, Hindistan, Moğolistan, ve İspanya’nın aralarında olduğu ülkelerden 90’dan fazla bilim insanının bildirileri ile 3 cilt olarak oluşturulan ‘Altay Toplulukları -Destanlar ve Destan Kültürü’ isimli eser, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Sultan Raev’in de katıldığı toplantı ile tanıtıldı.
Genel Sekreter Raev: Bursa, kalıcı eserler ile yıllar boyu anılacaktır
Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev yaptığı konuşmada, 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Bursa’nın tarihi, turistik ve doğal güzelliklerinin yanında geride bırakmış olduğu kalıcı eserlerle de yıllar boyu anılacağının altını çizdi. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’a Türk Dünyasına sağladığı katkılardan dolayı teşekkür eden Raev, “Destanlarımız bütün Türk Dünyası’nda geçerli olmak üzere sözlü geleneğimizin en önemli tutkalı ve türüdür. Binlerce dizelik Türk Destanları kadim tarihimizden Altaylarda “Haycı”larla, Benim ülkem Kırgızistan’da “Manasçı”larla, Kazak kardeşlerimizde “Akın”larla, Türkmenlerde “Bağşı”larla ve diğer halklarımızda “Bahşı”larla, “Ozan”larla, “Âşık”larla süzülerek günümüze gelmiştir. Destanlık geleneği Türk kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır. Kahramanlık hikayelerimizi bugünlere taşıyan kültürümüzü geleceğe aktaran destanlarımıza TÜRKSOY olarak bizler her zaman sahip çıkmaktayız. Bu kapsamda bugüne dek onlarca eseri okuyucularla buluşturduk, buluşturmaya devam ediyoruz” diye konuştu.
Osmangazi Belediyesi’nin yayımlamış olduğu bu eseri yaptıkları çalışmalarının yansıması olarak gördüklerini ifade eden Raev, “Nitekim 2022 Türk Dünyası Kültür Başkent seçilen Bursa şehri tarihi, turistik ve doğal güzellikleri bir yana geride bırakmış olduğu kalıcı eserlerle yıllar boyu anılacaktır. Bu çalışma, bu eserlerden sadece biridir. Bu armağanı tüm okuyuculara ulaştırdıkları için başta değerli editörlerimiz İlhan Şahin, Üçler Bulduk, Guljanat Ercilasun, Jack Snowden, Aymira Taşbaş ve Erhan Taşbaş’a ve sonrasında vermiş oldukları destekler dolayısıyla Osmangazi Belediyesi’ne teşekkürlerimi sunarım” dedi.
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ise, Altay’dan çıkan ve Avrasya’nın şekillenmesinde önemli rol oynayan Altay Toplulukları’nın destanlarının ve destan kültürünün önemine dikkat çekerek, “Binlerce yıllık varlığımızın her döneminde olduğu gibi bugün de destanlar yazmaya devam ediyoruz. Milletçe ‘Çanakkale’de, 15 Temmuz’da destanlar yazdık. Medeniyetimize ve tarihimize her dönem sahip çıktık, çıkmaya da devam ediyoruz. Balkanlara, Türk Cumhuriyetlerine, kardeş şehirlerimize ve ulaşabildiğimiz her yere devletimizin, milletimizin, milli birliğimizin gücünü taşıyoruz. Türk Cumhuriyeti’ndeki kardeşlerimizle de bağlarımızı güçlendiren çalışmalar yapıyoruz. Kardeş şehirlerimiz Kazakistan Kapşagay, Özbekistan To’rakorgan ve Moğolistan Arhangay Belediyeleri ile ortak projeler üzerinde çalışıyoruz. Şüphesiz; toplumları var eden, köklü kültürleri ve gelenekleridir. Türk dünyasının kültürüne, köklerine bağlı toplulukları, gayretleri, samimiyetleri ve emekleri ile her zaman bir arada durmuş ve bu kültürü geleceğe taşımıştır” dedi.
Başkan Dündar, konuşmasının sonunda Uluslararası Altay Toplulukları Sempozyumu’nun Osmangazi’de gerçekleştirilmesinde ve ‘Altay Toplulukları-Destanlar ve Destan Kültürü’ kitabının hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu.
Tanıtım etkinliğine Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Murat Demir, Altay Toplulukları Sempozyumu Akademik Koordinatörü Prof. Dr. İlhan Şahin, Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu da katıldı.
Altay Toplulukları-Destanlar ve Destan Kültürü kitabının tanıtım toplantısına katılan Uludağ Üniversitesi TÜDAM Müdürü Doç. Dr. Erdem Özdemir ise, yöresel enstrümanlar eşliğinde Dede Korkut dilinden Oğuz Destanı’nı seslendirerek programa renk kattı.