― 12 июля 2021 г.
“Uluslararası Türkçenin Anadolu’da Yazı Dili Oluşu Sempozyumu” geniş katılımla gerçekleştirildi
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığının himayelerinde, TÜRKSOY, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve Türk Dil Kurumu iş birliğinde Yunus Emre’nin vefatının 700. yıl dönümü anısına, Türk Dünyası’nın çeşitli bölgelerinde pek çok kurum başkanı ve bilim insanlarının katılımıyla, Türk Dil Kurumu’nun 89. kuruluş yıl dönümü olan 12 Temmuz 2021 tarihinde “Uluslararası Türkçenin Anadolu’da Yazı Dili Oluşu Sempozyumu” düzenlendi.
Sempozyum öncesinde protokol üyeleri ve katılımcılar tarafından TÜRKSOY ve Ankara Olgunlaşma Enstitüsü iş birliğiyle hazırlanan “Yunus Emre - Gel Gör Beni Sergisi”nin açılışı yapıldı.
Sempozyumun açış konuşmaları, TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Düsen Kaseinov, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammet Hekimoğlu, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ve Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin tarafından gerçekleştirildi.
Yaptığı açış konuşmasında TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Düsen Kaseinov, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2021 yılının Yunus Emre ve Türkçe Yılı olarak ilan edilmesi vesilesiyle Türk Dünyası’nın ortak mirası Yunus Emre’yi TÜRKSOY üyesi ülkeler başta olmak üzere dünyanın farklı ülkelerde çeşitli etkinliklere tanıttıklarını ve bu çalışmalara devam ettiklerini vurguladı.
Pandemi sonrasında bu çalışmalara hız verdiklerini de sözlerine ekleyen Kaseinov, “Bizim Yunus, Anadolu toprakları başta olmak üzere tüm Türk Dünyası’na büyük bir miras, silinmez izler bırakmıştır. Asırlardır dilden dile, gönülden gönüle aktarılan şiirleriyle gönüllerimizde taht kurmuştur. İlim, irfan ve hikmet ehli bizim Yunus’u anmak ve anlamak üzere yapılan bu uluslararası sempozyum büyük Türk bilgemizin daha yakından tanınmasına, daha iyi anlaşılmasına imkân sağlayacaktır.” diye konuştu.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan konuşmasında, 12 Temmuz 1932’de Türk Dili Tetkik Cemiyeti adıyla kurulan Türk Dil Kurumunun 89 yıldan bu yana Türkçemizin korunması, geliştirilmesi ve Türk dünyasında yaygınlaştırılması için önemli çalışmalara imza attığını ifade etti. 2021 yılının Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” olarak ilan edilmesinin önemine değinen Nadir Alpaslan, Kültür Bakanlığı olarak bu konuda çeşitli etkinlikler planladıklarını ve pek çok kurum ile iş birliği içerisinde bu çalışmaları yürüttüklerini aktardı.
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammet Hekimoğlu, Türk Dil Kurumunun 89. kuruluş yıl dönümünde böylesine anlamlı bir toplantının düzenlenmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti belirtti. Türk milletinin dili, tarihi ve kültürüyle dünyaya meydan okuduğunu vurgulayan Prof. Dr. Hekimoğlu, millî değerlerin bilhassa dilin, toplumun ortak paydası olduğu sözlerine ekledi. Hekimoğlu bu önemli günde, başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere Türk diline, tarihine ve kültürüne hizmet eden herkese teşekkür etti.
Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Yunus Emre’nin Türk Dünyası için yol gösterici olduğunu belirtti. “Yunus’un dili ve üslubu, Türk dilini estetik ve derinlik bakımından bir üst düzeye çıkarmıştır.” şeklinde konuşan Ateş, 2021 yılının “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” olarak ilan edilmesinin çok anlamlı olduğunu vurguladı. Yunus Emre’nin halkın içinden çıkan bir âlim olduğunun altını çizen Ateş, şiirlerindeki hoşgörü, dilindeki sadelik ve fikrî derinlikten bahsetti.
Sempozyumun açılış bildirisi, Türkiye’deki Türkologların duayenlerinden, yaptığı çalışmalarla Türkoloji’nin gelişimine eşsiz katkılar sunan Prof. Dr. Zeynep Korkmaz tarafından sunuldu.
Bildiri sunulmasının ardından “Karşılaştırmalı Türk Lehçeleri Sözlüğü”nün yayınlanmasının 30. yılı münasebetiyle bu sözlüğe katkı sağlayarak Türk Dünyası’nı dil paydasında tekrar bir araya getiren değerli bilim adamlarına “Türk Diline Hizmet Ödülleri” ile TÜRKSOY tarafından ünlü Macar Türkolog Gyula Németh’in doğumunun 130. yıl dönümüne özel olarak hazırlanan hatıra madalyon takdim edildi.