22 января 2019 г.

TÜRKSOY Sanat Toplulukları

22 января 2019 г.

TÜRKSOY Sanat Toplulukları

TÜRKSOY'un girişimleri sonucunda hayata geçen 3 farklı sanat topluluğu bulunmaktadır. Bunlar TÜRKSOY üyesi ülkelerin milli çalgılarını bir araya getiren TÜRKSOY Halk Çalgıları Orkestrası; kurulduğu yıl Avrupa Koro oyunlarında 3 altın madalya alan TÜRKSOY Gençlik Korosu ve kuruluşundan itibaren dünyanın dört bir yanında sanatseverlele buluşan TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrasıdır.

TÜRKSOY Halk Çalgıları Orkestrası

Türk dili konuşan ülkelerin geleneksel çalgılarıyla Türk dünyasının etnik ve geleneksel müziklerini dünyaya tanıtmak amacıyla 2016 yılında kurulan TÜRKSOY Halk Çalgıları Orkestrası, dombra, bağlama, sırnay, şerter, kıl-kobız, tar, kemençe, komuz, kıl-kıyak, kuray, nay, kaval, ağız kopuzu, morin hur, garmon, rubab, topşur, çatgan, doyra, jetigen ve kanun sanatçılarından oluşmaktadır. 

TÜRKSOY Halk Çalgıları Orkestrası ilk konserini 2016 yılının Mart ayında düzenlenen Nevruz kutlamaları çerçevesinde Ankara, İstanbul, New York ve Washington DC şehirlerinde vermiştir. Daha sonra Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan’ın bağımsızlıklarının 25’inci yıldönümüne ithafen konserler veren TÜRKSOY Halk Çalgıları Orkestrası; 2016 yılında gerçekleştirdiği turne kapsamında Kazakistan (Taldıkorgan, Almatı), Kırgızistan (Bişkek), Türkiye (Ankara, İstanbul, Kahramanmaraş, Malatya) ve Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti’nde (Girne) sanatseverlerin karşısına çıkmıştır. 2017 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti - Türkistan etkinlikleri kapsamında, Türkiye (Edirne), Romanya (Köstence ve Bükreş) ve Moldova’da (Kişinev ve Komrat) konserlerine devam eden orkestra geleneksel Türk müziğini tanıtmaya devam etmiştir.

2018 yılında TÜRKSOY’un kuruluşunun 25. yılı kutlamaları çerçevesinde Türkiye ve Japonya’nın çeşitli şehirlerinde konserler gerçekleştiren TÜRKSOY Halk Çalgıları Orkestrası, Türk dili konuşan ülkeler olan Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Türkiye ve Rusya Federasyonu’nun özerk cumhuriyetleri olan Altay, Tataristan, Başkurdistan, Hakas, Tıva, Saha-Yakut’un yanı sıra Moğolistan ve Gagavuz Yeri (Moldova)’nin geleneksel ezgilerini dinleyicilere aktarmaktadır. Orkestra, Türk dünyasının çeşitli ülkelerindeki ünlü müzik ve dans topluluklarında faaliyet gösteren profesyonel solist, dansçı ve müzisyenlerden oluşmaktadır.

TÜRKSOY Gençlik Oda Korosu

Türk dünyası koroları arasında repertuvar, şef, müzisyen değişimlerinin yapılabilmesi ve Türk müziğinin dünyaya tanıtılması amaçları doğrultusunda, Türk cumhuriyetlerinin önde gelen konservatuarlarından seçilen başarılı genç müzisyenlerin bir araya getirilmesiyle kurulan TÜRKSOY Gençlik Oda Korosu, kuruluşunu takiben gerçekleştirdiği konserler ve aldığı ödüllerle Türk dünyasının gururu olmuştur.

Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye ve (RF)Tataristan’dan katılan öğrencilerden kurulan koro ilk kez 2015 yılında Ankara’da bir araya gelmiştir. 32. Dönem Türk Dili Konuşan Ülkeler Kültür Bakanları Daimi Konseyi Toplantısı sırasında alınan karar üzerine hayata geçirilen proje Türk halkları arasında koro müziğinin yaygınlaştırılması ve mevcut birikimin tüm dünyaya tanıtılmasını amaçlamıştır. TÜRKSOY çatısı altında bir araya gelen genç sanatçılar alanında uzman kişilerden aldıkları eğitimlerle birlikte kısa sürede önemli başarılara imza atmıştır. TRT Radyo Koro Şefi Elnara Karimova ve Kazakistan Flarmoni Koro Şefi Gulmira Kuttybadamova’dan eğitim alan TÜRKSOY Gençlik Oda Korosu ilk büyük sınavını 2. Avrupa Koro Oyunları sırasında vermiştir. 2015 yılında Almanya’da gerçekleştirilen yarışmada Türk dünyasını temsil ederek kazandıkları 3 Altın Madalya ile tüm Türk dünyasının gurur kaynağı olan genç yetenekler, 2016 yılında ise Bayreuth kentinde düzenlenen Festival Junger Künstler Bayreuth adlı festivalde dinleyicilerin karşısına çıkmıştır. Dünyanın çeşitli ülkelerinden koroların katıldığı bu festival Türk Dünyasının genç sanatçıları için tecrübe alışverişi açısından çok önemli bir deneyim olmuş, festival kapsamında 10 farklı şehirde konserler gerçekleştirilmiş ve tüm katılımcı koroların birleştirilmesiyle Harmony International Korosu kurulmuştur.

TÜRKSOY'un kuruluşunun 25. yılı kutlamaları kapsamında 2018 yılında Kazakistan’ın Karaganda, Pavlodar, Semey, Öskemen ve Astana şehirlerinde de konserler veren genç yetenekler, Türk halk ezgilerini konserleri ile dünyanın dört bir yanına taşımaya devam etmektedir.

TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı tarafından 2010 yılında, Türkçe konuşan halkların müzik potansiyelinin evrensel klasik müzik diliyle yansıtılması, Türk kültürünün ve Türk klasik müzik beste ve bestecilerinin daha yakından tanınmasının sağlanması amacıyla kurulan TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası, TÜRKSOY üyesi ülkelerin yetenekli konservatuar öğrencilerini bir araya getirmektedir.

TÜRKSOY’a üye ülke Kültür Bakanlıklarının yanı sıra T.C. Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı, Kurmangazi Kazak Ulusal Konservatuarı, Kırgız Ulusal Konservatuarı, Özbekistan Devlet Konservatuarı, N. Ciganov Kazan Devlet Konservatuarı, Ü. Hacıbeyli Bakü Müzik Akademisi ve Z. İsmagilov Ufa Devlet Güzel Sanatlar Akademisi rektörlerinin destekleriyle kurulan orkestra bugüne dek Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, İngiltere, İtalya, İskoçya, Fransa, Avusturya, Slovakya, Makedonya, Kosova, Karadağ, Bosna Hersek, Sırbistan ve Arnavutluğun çeşitli şehirlerinde 60’a yakın konser gerçekleştirmiştir.

TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası farklı kıtalarda gerçekleştirdikleri onlarca konserle Türk kültürünün ortak nağmelerini başarı ile icra ederek, dinleyicileri kendilerine hayran bırakmıştır. İlk konserlerini 2010 yılında, Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti Ankara’da ve I. İstanbul Uluslararası Gençlik Orkestraları Festivali çerçevesinde Avrupa Kültür Başkenti İstanbul’da gerçekleştiren topluluk, sonrasında Almanya’nın Bayreuth kentinde düzenlenen Uluslararası Genç Sanatçılar Festivali’ne katılarak, dünyanın farklı yerlerinden gelen genç yeteneklerle birlikte konserler vermiştir. 2011 yılında Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan’ın Bağımsızlıklarının 20. yıl dönümlerine ithaf edilen yeni bir repertuvarla toplanan TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) öncülüğünde Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Stüdyosu’nda ilk albüm kaydını gerçekleştirmiştir. Orkestra 2012 yılında ise, Amerika, Avrupa ve Avrasya coğrafyasında gerçekleştirdiği solo konserlerin yanı sıra, TÜRKSOY Senfoni Orkestrası’yla birlikte, Yunus Emre Oratoryosu Turnesi kapsamında New York ve Washington DC’de gerçekleştirilen konserlerde sahne almıştır. 2013 yılında TÜRKSOY tarafından organize edilen Türkiye turnesi kapsamında yeniden bir araya gelen ekip, repertuvarını tamamen yenileyerek TÜRKSOY’un kuruluşunun 20. yılına ithaf ettiği ikinci albüm kaydını gerçekleştirmiştir. 2017 ve 2018 yıllarında Balkan coğrafyasında Makedonya, Karadağ, Kosova, Bosna Hersek ve Sırbistan’da gerçekleştirdiği 10 konserle dinleyicilere unutulmaz dakikalar yaşatan orkestra son olarak TÜRKSOY’un kuruluşunun 25. yılı kutlamaları kapsamında UNESCO Genel Merkezi’nde (Paris/Fransa), dünyanın en tanınmış klasik müzik sahnelerinden biri olan Musikverein’da (Viyana/Avusturya) ve Slovakya’nın başkenti Bratislava’da sanatseverlerle buluşmuştur. Azerbaycan’dan orkestraya katılan genç yetenek Mustafa Mehmandarov’un şefliğinde dünyaca ünlü solistler ile aynı sahneyi paylaşan genç yetenekler her yıl farklı ülkelerde turneler gerçekleştirmeye devam etmektedir.

 

© 2022 TÜRKSOY - Her hakkı saklıdır