― 25 апреля 2018 г.
Bozkırın Bilgesi Aytmatov, Kültür Başkentinde anıldı
Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY ve Anadolu Mektebi işbirliğinde 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonu’da Kırgızistan’ın dünyaca ünlü yazarı Cengiz Aytmatov’u anma programı düzenlendi.
TÜRKSOY tarafından ilan edilen, 2018 doğumunun 90. yıldönümünde Cengiz Aytmatov’u Anma Yılı etkinlikleri kapsamında Kastamonu Belediyesi Kuzeykent Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz, Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi İbrahim Cunusov, Eski Tarım ve Köyişleri Bakanı, Anadolu Mektebi Genel Başkanı Sami Güçlü, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş, Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, TÜRKSOY Kırgızistan Ülke Temsilcisi Kocageldi Kuluyev, Kırgızistan eski Dışişleri Bakanı ve Cengiz Aytmatov'un oğlu Askar Aytmatov, Kırgız Cumhuriyeti Bilim Akademisi Üyesi ve Cengiz Aytmatov Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Abdıldacan Akhmataliev çok sayıda akademisyen, edebiyatçı ve öğrenciler katıldı.
Programda konuşan ve Cengiz Aytmatov’u gençlerden dinlemenin kendileri için ayrı bir mutluluk olduğunu kaydeden TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş, yeni Aytmatov’ların değerlerine önem veren bu ortamlardan çıkacağına inandığını söyledi. Aytmatov ölümsüzlük şerbetini içen yazarlarımızdan olduğunu ve yıllar boyu okunmaya devam edeceğini vurgulayan Purtaş, sundukları tebliğler için Anadolu Mektebi gönüllü okuyucularına teşekkür etti.
Etkinliğin Türk Dünyası kültür Başkenti’nde yapılmasının önemine de değinen Purtaş, “Bugün Türk Dünyası Kültür Başkentimiz Kastamonu’dayız. Kastamonu her hafta benzer etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır. Geçen hafta da 18 farklı Türk cumhuriyetinden 30'a yakın edebiyat dergisinin editörü bir araya gelerek Türk Dünyası edebiyat dergileri arasındaki ilişkileri ve işbirliğini güçlendirmek için çalışıldı. Bu etkinlikler, Türk halkları arasında kültürel bağların, gönül bağlarının güçlendirilmesi açısından son derece önemlidir.” diye konuştu.
Purtaş, “Aytmatov'un beni etkileyen en önemli sözlerinden birisi "Her gün insan kala bilmek"tir. Burada yapılan sunumlarda her gün insan kalabilmeye ilişkin formülleri ortaya koydu. Bu açıdan hepsi öğretici ve faydalıydı. Bu değerleri Aytmatov’a öğretenlerin başında annesi geliyor. Aytmatov, o savaş yıllarından annesinden kini ve nefreti değil, bağışlamayı, dostluğu ve sevgiyi öğreniyor.
Aytmatov nefretten uzak, insanın içindeki iyiliği bize anlatan büyük bir ulu Aytmatov’u doğumunun 90. yıldönümünde saygıyla anıyoruz.” şeklinde konuştu.
Anadolu Mektebi Genel Başkanı Sami Güçlü, Türk Dünyası’nın büyük yazarı Cengiz Aytmatov’un 90. doğum yılında Anadolu topraklarında sevgiyle, aşkla okunduğu dile getirdi. Etkinlikte Aytmatov'u çalışmış birçok akademisyenin olduğunu ancak, Aytmatov’un geleceğe aktarılmasının en güzel yolunun, tebliğ sunan ve 16 şehirden gelen Aytmatov okuyucularıyla olacağını dile getiren Güçlü, “Bu gençler geleceğimizdir. Gelecekte bu okumaları yapan öğrenciler arasından edebiyatçılar, mühendisler, doktorlar, öğretmenler çıkacaktır. Cengiz Aytmatov bu topraklarda güçlü bir şekilde yeniden doğacaktır” diye konuştu. Güçlü, Aytmatov’un da dediği gibi, “İnsan için en zor şey her gün insan olarak kalmaktır.” Diyerek, Aytmatov'un zor zamanlarda, savaş yıllarında hayat mücadelesi verdiğini ve buna bakmayarak sevgiyi, hoşgörüyü, iyiliği, dostluğu, bağışlamayı kendinde yaşatarak eserlerine yansıttığını kaydetti.
Aytmatov’un kendi topraklarıyla bütünleşmiş ve yazılarıyla bütün dünyaya ün kazanmış bir şahsiyet olduğunu vurgulayan Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz, Aytmatov’un büyüklüğünün, kendi toplumuyla bütünleşerek onun kültürünü eserlerinde en iyi şekilde işlemesi ve Kırgız kültürüyle yoğrulmuş bir insanın bu kültürü eserleriyle dünya halklarına aktarmasında olduğunu söyledi.
Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi İbrahim Cunusov, etkinliğin, sadece Kırgızistan veya sadece Türk Dünyası’nın değil bütün dünyanın büyük evladı Cengiz Aytmatov'u anma gecesi olduğunu ve Aytmatov'un ruhunun bugün Türk Dünyası’nın başkenti Kastamonu’da kendileriyle birlikte olduğunu ifade etti.
Aytmatov'un eserlerinin 168 ülkede 70 milyondan fazla baskı yaptığını ve dünyada bütün ülkelerde tanındığını belirten Cunusov, Avrupa'da kendini tanıtarak "Kırgız" dediğinde Cengiz Aytmatov'un ülkesi diyerek tanıdıklarını kaydetti.
Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş ise, Kastamonu'nun Türk Dünyası Kültür Başkenti olmasıyla ciddi bir sorumluluk üstlendiklerini ve TÜRKSOY ile birlikte yıl boyunca Türk Dünyası’na faydalı olacak etkinliklere düzenlediklerini bildirdi. Kadim Türk yurdunun Kültür Başkenti unvanı layıkıyla yerine getirmeye çalıştıklarını ve Cengiz Aytmatov'u anma etkinliğinin de gelecek nesillere fayda getirecek bu etkinliklerden biri olduğunu dile getirdi.