― 3 ноября 2017 г.
Türk Dili Konuşan Ülkeler ve Akraba Toplulukları Milli Kütüphaneleri Birliği kuruldu
Türk Dili Konuşan Ülkeler ve Akraba Toplulukları Milli Kütüphane Birliği (TÜRKÜBİR) 31 Ekim 2017 günü Antalya'da yapılan oylama sonucu kuruldu.
Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY'un da katkılarıyla Antalya'da 30 Ekim - 2 Kasım tarihleri arasında düzenlen "Türk Dili Konuşan Ülkeler ve Akraba Toplulukları Milli Kütüphane Başkanları Toplantısı" çalışmaları sonucunda "Türk Dili Konuşan Ülkeler ve Akraba Topluluklar Milli Kütüphaneleri Birliği"nin (TÜRKÜBİR) kurulduğu bildirildi.
TÜRKSOY adına Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş ve TÜRKSOY Sibirya Uzmanı Timur Davletov’un katıldı. . Toplantıda yapılan konuşmada TÜRKÜBİR’in kurulmasının Türk dünyası için önemini kaydeden Fırat Purtaş, Türk Dünyası kurumları arasında kurumsallaşmayı ilk başaranın kütüphaneler olduğuna dikkati çekti. Purtaş ayrıca, Türk dünyası yazılı mirasımızın değerli örnekleri olan “Divanü Lügati’t-Türk” ile “Piri Reis Haritası”nın 31 Ekim 2017 tarihinde UNESCO Dünya Belleği Kütüğü’ne kaydedildiği müjdesini verdi.
Toplantıda, Milli Kütüphaneler Birliğinin statüsüne ilişkin taslak metin, milli kütüphane başkanları ve temsilcilerinin onayına sunuldu. Azerbaycan, Başkurdistan (RF), Gagavuz Yeri (Moldova), Kazakistan, KKTC, Kırgızistan, Özbekistan, Tataristan (Tataristan) ve Türkiye kurucu üye; Bosna Hersek, Saha (Yakut), Makedonya, Kosova, Moğolistan Milli Kütüphanelerinin ise gözlemci ülke olarak katıldığı toplantıda kütüphanelerin statüsüne ilişkin taslak metnin oy birliğiyle onaylanmasının ardından "Türk Dili Konuşan Ülkeler ve Akraba Topluluklar Milli Kütüphaneleri Birliği"nin (TÜRKÜBİR) kurulduğu ilan edildi. Resmi dili Türkçe olarak belirlenen ve merkezi Ankara'da bulunacak TÜRKÜBİR, Türkçe, Rusça ve İngilizce olmak üzere üç dilde çalışmalarını yürütecek.
- Türk Dili Konuşan Ülkeler ve Akraba Toplulukları Milli Kütüphane Birliği-
Milli Kütüphane Başkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, 14-17 Kasım 2016'da Türkiye'nin ev sahipliğinde, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, KKTC, Moldova (Gagavuz Yeri), Rusya Federasyonuna bağlı Başkurdistan, Saha (Yakut), Tataristan Cumhuriyeti milli kütüphanelerinin katılımıyla "4. Türk Dili Konuşan Ülkeler ve Akraba Toplulukları Milli Kütüphane Başkanları Toplantısı" yapılmıştı.
Bu toplantıda alınan ortak karar uyarınca birlik çalışmalarının hukuki bir zemine oturtulması, uluslararası resmi bir konferans kimliğine büründürülerek daha etkin ve yararlı hale getirilmesi hedeflendi. Toplantıda ayrıca birliğin Ankara merkezli olarak Türkiye mevzuatına göre kurulması, her türlü çalışma ve işlemin Türkiye mevzuatı çerçevesinde yürütülmesi, ilgili çalışmalara Türkiye Milli Kütüphanesinin öncülük etmesi konularında görüş birliğine varılmış ve bu ortak iradeyi yansıtan, 16 Kasım 2016 tarihli "Toplantı Nihai Belgesi", milli kütüphane temsilcileri tarafından imzalanmıştı. Hazırlanan "Türk Dili Konuşan Ülkeler ve Akraba Topluluklar Milli Kütüphaneleri Birliği Statü Çalışmaları", İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığının katkı ve onayıyla nihai şeklini alarak Antalya'da yapılan toplantıda Türk dili konuşan ülke ve akraba toplulukları milli kütüphane yetkililerinin onayına sunulmuştu.