30 сентября 2015 г.

Türk Dünyasının Kültürel Mirası Ve Müzeler Forumu Bildiriler Kitabı Yayımlandı

30 сентября 2015 г.

Türk Dünyasının Kültürel Mirası Ve Müzeler Forumu Bildiriler Kitabı Yayımlandı

“Türk Dünyası Kültürel Mirası ve Müzeler” konulu Uluslararası Forum 8-10 Kasım 2013 tarihinde Bursa’da, 11-13 Kasım 2013 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilmiştir. TÜRKSOY’un organizasyonu, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve TBMM Milli Saraylar’ın ev sahipliği ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla gerçekleştirilen Birinci TÜRKSOY Müzecilik Forumunun bildiriler kitabı, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yayımlandı.

Türk Dünyası ülkeleri ve bölgelerinin müzecilik gelişmelerinden bahsetmiş olduğu, en büyük müzelere ait başarı ve koleksiyonlarının tanıtımlarının yapıldığı ve iş birliği perspektiflerinin ele alındığı bu forum, katılımcı ülke ve bölgelerin kendi müzeleriyle ilgili yapmış oldukları bildirilerin bir araya getirilmesiyle belge niteliği kazanmış ve aynı zamanda müzecilik alanında isim yapmış önde gelen bilim adamları ve müze uzmanları tarafından yapılan bildiriler bir araya getirildiği için Türk Dünyası kültürel mirası ve müzeler hakkında kapsamlı bir kaynak eser olarak ölümsüzleştirilmiştir.

Bildiriler kitabının içeriğinde öncelikle TÜRKSOY’un, Türk dünyasının ortak kültürel mirasının korunması ve bu alandaki çalışmaların gerçekleştirilmesi ve yaygınlaştırılması adına üstlenmiş olduğu misyon, TÜRKSOY genel sekreteri Düsen KASEİNOV ve Tataristan Kültür Bakanlığı TÜRKSOY temsilcisi Liliya SATTAROVA tarafından ele alınan makaleler ile belirtilmiştir. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep ALTEPE, Türk kültürünün yerelden evrensele uzanan serüveninin çıkış noktası olarak gördüğü Bursa’nın bu organizasyona ev sahipliği etmesinden duydukları memnuniyeti dile getirerek bu tarz buluşmaların Türkiye’nin birçok ilindeki müzesine ilham olmasını diledi.  Aynı zamanda Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı Ahmet ERDÖNMEZ, Türk Dünyası Müzeler Birliği’nin kuruluşunu ele alarak Türk Dünyası müzelerinin bir araya gelmesinin önemine değinmiş bu tür kültürel ortaklıkların devam etmesi temennisinde bulunmuştur.

Türk Dünyası Kültürel Mirası ve Müzeler konulu uluslararası forumun katılımcıları olan;  Kazakistan Milli Müzesi, Kırgızistan Devlet Tarih Müzesi, Moğolistan Zanabazar Sanat Müzesi, K.K.T.C, Gagavuz Yeri Etnografya Müzesi, Milli Azerbaycan Tarih Müzesi, Tajikistan Milli Müzesi, Tataristan Milli Müzesi, Türkmenistan Güzel Sanatlar Müzesi, Kırım- Bahçesaray Müzesi, Başkurdistan Milli Edebiyat Müzesi, L.R Kızlasov Hakas Milli Tarih Müzesi, Yarovslavskiy Yakutistan Devlet Kuzey Halkları Tarihi ve Medeniyeti Müzesi, Tuva Cumhuriyeti Aldan-Maadır Milli Müzesi, St. Petersburg Antropoloji ve Etnografya Müzesi, Rusya Etnografya Müzesi ve Devlet Doğu Eserleri Müzesi (Moskova)’nin temsilcilerinin  görüş ve önerileri doğrultusunda bir iyi niyet belgesi olarak oybirliği ile alınan kararlar, forumun sonuç bildirisi olarak kitapta yer almıştır.

Eser, 244 sayfadan oluşup bildiri metinleri hem Türkçe hem de Rusça olarak yayımlanmış, kitabın son kısmında bulunan İngilizce özet bölümünde ise Türk Dünyası Kültürel Mirası ve Müzeler konulu uluslararası forumun genel anlamda içeriğinden bahsedilmiştir. Türk dünyası müzelerinden ve müzedeki eserlerden fotoğrafların da bulunduğu bildiri kitabı kültürel mirasların görsel olarak da sunulmuş olmasından dolayı değerli bir kaynak niteliğindedir.  Forumdan karelerinde yer aldığı Türk Dünyasının Kültürel Mirası ve Müzeler bildiriler kitabı, kurucu statüsüne sahip olan Birinci TÜRKSOY Müzecilik Forumunun insanlığın ortak mirasını kalıcı kılma bağlamında attığı önemli adımın belgesi niteliği taşıdığından TÜRKSOY için ayrı bir önem arz etmektedir.

© 2022 TÜRKSOY - Her hakkı saklıdır