24 ноября 2014 г.

2015 Türk Dünyası Kültür Başkenti: Merv

24 ноября 2014 г.

2015 Türk Dünyası Kültür Başkenti: Merv

TÜRKSOY’un girişimleri sonucunda hayata geçirilen "Türk Dünyası Kültür Başkenti” uygulaması, şehirlerin kültür ve sanat hayatını zenginleştirmeye devam ediyor.

21 Kasım 2014 tarihinde Tataristan’ın başkenti Kazan’da gerçekleştirilen, Türk Dili Konuşan Ülkeler Kültür Bakanları 32. Dönem Daimi Konseyi Toplantısı sırasında, Türk dünyası kültür ve sanat hayatına dair pek çok önemli karar alındı. Toplantıda öne çıkan kararlardan birisi, Türkmenistan’ın Merv şehrinin 2015 Yılı Türk dünyası Kültür Başkenti ilan edilmesi oldu.
2012 yılında ilk olarak Kazakistan’ın başkenti Astana’nın sahip olduğu Türk Dünyası Kültür Başkenti ünvanı, 2013 yılında Eskişehir’e ve son olarak 2014 yılında Tataristan’ın başkenti Kazan’a geçti.  2014 Türk Dünyası Kültür Başkenti Kazan, ilan edilen yıl kapsamında pek çok özel etkinliğe başarıyla ev sahipliği yaptı. Aynı yıl içerisinde Bodrum’da gerçekleştirilen Türk Konseyi 5. Zirve Toplantısı sırasında, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbangulı Berdimuhamedov’un önerisiyle tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Türkmenistan’ın Merv şehri, 2015 Yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti adaylığını gerçekleştirdi.14 ülke kültür bakanının oy birliği ile aldığı karar sonrasında, Türkmenistan’ın Merv şehri, 2015 Yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edildi. 
 
Daimi Konsey sırasında  Türkmenistan Kültür Bakanı Annageldi GARAJAÝEW’in  yaptığı sunumun akabinde gerçekleştirilen oylamada, tüm temsilciler oy birliğiyle Türkmenistan’ın adaylığını desteklerken, Türkmen bakan GARAJAÝEW konsey üyelerine almış oldukları karar nedeniyle teşekkürlerini sunarak, "Böylesine anlamlı bir ünvanı taşımaktan Türkmen halkı olarak onur duyacağız. 2015 Merv Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri için şimdiden çok heyecanlıyız. Sizleri Türkmenistan ağırlamayı umuyoruz.” dedi.

Göz Kamaştıran Devir Teslim Töreni

2014 Türk Dünyası Kültür Başkenti kapanış töreni, 21 Kasım akşamı Kazan TAFTNET Arena’da on beş binden fazla izleyicinin katılımıyla gerçekleşti.  2014 Kazan Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinliklerinin sonuncusu olan, 2. Türkvizyon Şarkı Yarışması sırasında gerçekleştirilen törende büyük coşku yaşandı.

Yarı finalde başarılı olan 15 yarışmacının yer aldığı finali, Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov ve Türk Dili Konuşan Ülker Kültür Bakanları beraber izledi. Sonuçların açıklanmasının ardından Kazakistan’ı temsilen yarışmaya katılan Janar Dugalova "İzlerini Gördüm” şarkısıyla birinci, ev sahibi Tataristan(RF)'ı temsil eden Aydar Suleyman "Atlar Koşuyor" şarkısıyla ikinci, Başkurdistan (RF) temsilcisi Zaman Grubu ise "Bair”şarkısıyla üçüncü oldu.

Yarışmada dereceye girenleri, Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseyinov ve Türkmenistan Kültür Bakanı Anageldi Garadjayıv sahneye çıkarak tebrik etti. Ödül töreni takibinde ise "Türk Dünyası Kültür Başkenti Devir Teslim Töreni” yapıldı.  

Tören sırasında; Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov; "Türk Dünyası Kültür Başkenti uygulaması sayesinde bugün burada hepimiz bir araya gelerek bu harika geceyi yaşadık. Öncelikle kazanmak için bu akşam yarışan tüm yarışmacılara teşekkürlerimi sunuyorum. Bu akşamın birincisi Kazakistan’ı ise ayrıca tebrik ediyorum. 2014 yılında gururla taşıdığımız Türk Dünyası Kültür Başkenti ünvanını bu gece Türkmenistan’ın Merv şehrine devrediyoruz. Eminim ki  kardeşimiz Türkmenistan halkı bizden devraldığı bayrağı daha da yukarıya taşıyacaktır. Bu hepimizin sevinci olacaktır. Bu akşam ayrıca  Türk Dünyası adına gerçekleştirdiği etkinliklerle ortak kültürel hazinemizi koruyarak zenginleştiren Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatına’da özel bir teşekkür etmek isterim.” dedi. Gerçekleştirilen konuşmaların ardından,  Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov, Türk Dünyası Kültür Başkenti Sembolünü ve TÜRKSOY sancağını, salonda bulunan binlerce seyirci huzurunda Türkmenistan Kültür Bakanı Annageldi Garajayew’e teslim etti.

© 2022 TÜRKSOY - Her hakkı saklıdır