DSC_8332
19 мая 2014 г.

Tataristan ve Hakasya Müzeleri Ulusal Müzecilik-Arkeoloji Forumunda

19 мая 2014 г.

Tataristan ve Hakasya Müzeleri Ulusal Müzecilik-Arkeoloji Forumunda

04-07 Mayıs 2014 tarihleri arasında Türkiye’de bulunan yaklaşık 270 devlet müzesinin yöneticileri bir araya geldi. Mardin şehri 23.Müze Kurtarma Kazıları Sempozyumuna ev sahipliği yaparken, katılımcılar bölgeyi de yakından tanıma fırsatı elde etti.

Ulusal Müzecilik-Arkeoloji Forumu her yıl Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Abdullah Kocapınar, Mardin Valisi Ahmet Cengiz, bakanlıkların ve kurumların temsilcileri forumun çalışmalarına katılmışlardır. Türkiye devlet müzelerinin yöneticileri ve görevlilerinden oluşan sempozyum katılımcıları için bu buluşma, Türkiye’deki arkeoloji ve müzecilik alanlarındaki en güncel sorunlar ile ilgili görüş alışverişi imkanı sağlamaktadır. Forumda müzecilik sorunları, müzelerin yaptığı arkeolojik araştırmalar, kurtarma arkeoloji çalışmaları, arkeolojik objelerin korunması, restorasyonu ve sergilenmesine ilişkin 53 bildiri sunulmuştur.  

Türkiye’de ulusal düzeyde düzenlenen en büyük müzecilik-arkeoloji forumu olan bu buluşmaya, TÜRKSOY üyesi ülkelerin temsilcileri ikinci kez katılmışlardır. Katılımcılardan, Hakasya L.R.Kızlasov Milli Tarih Müzesi Müdürü Andrey Gotlib bildirisinde müzesinin arkeolojik koleksiyonları ve çalışmalarından bahsetmiş, Hakasya Cumhuriyeti Milli Müze-Ören Yeri Müdürü Viktoriya Kulimeyeva ise Hakasya’nın arkeoloji müzeleri ile tabiatı koruma alanlarını tanıtmıştır. Tataristan Cumhuriyeti Kültür Bakanlığının TÜRKSOY’daki Temsilcisi Liliya Sattarova Tataristan’ın müzeleri ile ilgili bildirisini sunmuştur.

Coğrafik olarak Yukarı Mezopotamya bölgesinde yerleşen Mardin ilinin en önemli tarihî ve arkeolojik varlıklarını tanıtan tur, katılımcılar için sempozyumunun unutulmaz anlarından biri olmuştur. Bu tur kapsamında, Mardin’in mimarî anıtları, Deyrulzafaran Manastırı, Nusaybin’deki Mor Yakup Manastırı (Aziz Yakob Kilisesi, 4.yy.),  Dara Antik Kent kazıları, Roma şaraphaneleri ve sarnıçları, eski Midyat kenti gibi eşsiz alanlar ziyaret edilmiştir.

Medya Galerisi

DSC_8333
DSC_8351
DSC_8411
DSC_8516
DSC_8783
DSC_9570
DSC_9594
DSC_9624
DSC_8337
DSC_8348
DSC_8458
DSC_9666

© 2022 TÜRKSOY - Her hakkı saklıdır