24 февраля 2012 г.

2012 Türk Dünyası Kültür Başkenti Astana Açılışı

24 февраля 2012 г.

2012 Türk Dünyası Kültür Başkenti Astana Açılışı

Kuruluşundan itibaren ortak Türk kültürünün araştırılması, geliştirilmesi, tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılması için faaliyetlerini sürdüren TÜRKSOY, 2010 yılında İstanbul’da düzenlenen "Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları 10. Zirvesi”nde "Türk Dünyası Kültür Başkenti” uygulamasını önermiş ve bu öneri oy birliği ile kabul edilmiştir.

Alınan bu karar doğrultusunda, bu yıl başlatılan uygulama ile "Astana 2012 Türk Dünyası Kültür Başkenti” yılının açılışı TÜRKSOY Dönem Koordinatörü ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul GÜNAY’ın katılımıyla 24 Şubat 2011 tarihinde gerçekleştirilmiştir.

24 Şubat 2012 tarihinde Astana’da Piramid olarak adlandırılan "Barış ve Uyum Sarayı”da düzenlenen gala konserde TÜRKSOY’a üye ülkelerden 250’den fazla sanatçı sahne almıştır.

Gala Konser’in açılışında ev sahibi olarak Kazakistan Kültür Bakanı Darhan Mınbay ve TÜRKSOY Dönem Koordinatörü Ertuğrul GÜNAY konuşma yapmışlardır.

Kazakistan Kültür Bakanı Darhan Mınbay, konuşmasında Türk halklarının birbiriyle kaynaşması adına Astana'nın ev sahipliğinde yirmiden fazla etkinliğin yapılacağını kaydederek, ortak değerlerimizin tanıtımı ve bunlara sahip çıkılması için her türlü gayreti göstereceklerini söylemiştir.

Günay ise, konuşmasında, Asya'nın parlayan yıldızı olan Astana'nın Türk Dünyası Kültür Başkenti olmasından gurur duyduğunu söyleyerek, bu sıfatla yıl boyu Türk dünyası sanatçılarını, bilim adamlarını ve entelektüellerini ağırlayacak olan Kazak halkına konukseverliği için teşekkürlerini dile getirmiştir. Kültür başkenti bayrağını gelecek yıl Astana'dan Eskişehir'in alacağını belirten Günay, kardeş devletler arasında yapılacak bu tür kültürel faaliyetlerin, halkları birbirine daha da yakınlaştıracağını söyledi. Konuşmasının bir kısmını Kazakça gerçekleştiren Günay, katılımcılardan tarafından ayakta alkışlanmıştır.

Geceye TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanı Abulfes Garayev, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, Başkurdistan Cumhuriyeti (R.F) Başbakan Yardımcısı Salavat Sagitov, Türk Konseyi Genel Sekreteri Halil Akıncı, Türk Dünyası Parlamenterler Asamblesi Genel Sekreteri Yardımcısı Kürşad Melih Sarıarslan, 2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti ünvanını devralacak olan Eskişehir’in Valisi Kadir Koçdemir ve Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in yanı sıra çok sayıda Kazakistan’lı senatör ve millet vekili katılmıştır.

Astana Türk Dünyası Kültür Başkenti Yılı Açılışı Gala Konserin’nde sırasıyla Kazakistan’dan"Naz” Devlet Dans Tiyatrosu, "Kerulen” Folklor Müzik Grubu, "Sak” Etnik müzik grubu, Tıva (R.F.)’dan Solist Evgeniy Sarıglar, Başkurdistan(R.F)’dan Fayzi Gaskarov Akademik devlet Halk Dansları Topluluğu, Türkiye’den T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Halk Dansları Topluluğu, Gagavuz Yeri (Moldova)’dan Solist Igor Podgoreanu, Tataristan(R.F)’dan "Sornay” Tatar Folklor Etnografi Topluluğu, Azerbaycan’dan Fikret Amirov Devlet Müzik ve Dans Topluluğu, Kazakistan’dan Solist Karakat Abildina ve Jetigenciler Grubu ve "Saltanat” Devlet Dans Topluluğu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden Solist Soyhan Bilgeer, Hakasya(R.F)’den N. F. Katanov Hakas Devlet Üniversitesi Halk Müzik Çalgıları Topluluğu, Kırım (Ukrayna)’dan Solist Dilara Mahmudova, Kırgızistan’dan Solist Elmira Kayıpkızı ve Kırgız Folklor Müzik Grubu, Altay (R.F.)’dan Solist Altınay Tyurinkina, Kazakistan’dan Solist Kıdırali Bolman ve "Ulıtau” Müzik Grubu yer almıştır. Türkiye’yi temsil eden Devlet Halk Dasları Topluluğu Karadeniz yöresi dansı sergilemiştir.

Konser, gecede sahne alan tüm sanatçıların Kazakistan Halk Sanatçısı Roza Rımbayeva’nın eşliğinde 'Astanam' şarkısını söylemeleriyle sona ermiştir.

Türk Dünyası Kültür Bakanları Astana Türk Dünyası Kültür Başkenti Yılı Etkinlikleri Özel Gündemi ile bir Araya Geldiler

Barış ve Uyum Sarayı'nda düzenlenen açılıştan önce TÜRKSOY Bakanlar Konseyi "Astana Türk Dünyası Kültür Başkenti Yılı Etkinlikleri” özel gündemi ile bir araya geldiler.

Türk Akademisi’ne Ziyaret

"Astana 2012 Türk Dünyası Kültür Başkenti Açılışı” sebebiyle Astana’da bulunan heyet, 2010 yılında açılışı gerçekleştirilen ve faaliyetlerini sürdüren Türk Akademisi’ne de bir ziyarette bulundu. Türk Akademisi Başkanı Şakir İbrayev’in eşliğinde Türk Dünyası El Sanatları Müzesi’ni ve Türk Akademisi bünyesinde bulunun kütüphaneyi gezen heyet, daha sonra TÜRKSOY Resim Sergisi’nin açılışına geçti.

TÜRKSOY Resim Sergisi ve Türk Dünyası Defilesi

Astana 2012 Türk Dünyası Kültür Başkenti açılışı kapsamında TÜRKSOY Resim Sergisi düzenlendi. TÜRKSOY Resim Sergisi’nin açılışında birbirinden ilginç ve renkli Türk Dünyası’ndan kıyafetlerin sergilendiği bir defile de gerçekleştirildi. Katılımcılar tarafından ilgiyle karşılanan defile ve resim sergisi büyük beğeni topladı. Sergi alanında bulunan TÜRKSOY standını gezen katılımcılar TÜRKSOY yayınlarına büyük ilgi gösterdi.

© 2022 TÜRKSOY - Her hakkı saklıdır