2 июня 2013 г.

Yunus Emre Oratoryosu

2 июня 2013 г.

Yunus Emre Oratoryosu

YUNUS EMRE ORATORYO’SUNUN ARDINDAN

Gelin tanış olalım, işi kolay tutalım

Sevelim sevilelim, dünya kimseye kalmaz

TÜRKSOY

Türk halk şairlerinin tartışmasız öncüsü olan ve Türk'ün İslam'a bakışını Türk dilinin tüm sadelik ve güzelliğiyle ortaya koyan Yunus Emre, sevgiyi felsefe haline getirmiş örnek bir insan ve büyük bir şairdir. O’nun insan sevgisi ve hoşgörüyü temel alan birleştirici, bütünleştirici şiirleri yedi yüz yıldır gönüllerde hala sevgiyle yaşamasına sebep olmuştur. Ünlü halk şairimizin insanlığı ortak sevgi paydasında birleştiren bu evrensel mesajlarından yola çıkarak hayata geçirilen "Yunus Emre Oratoryosu” Projesi 2012 yılında işte bu söylemlerin verdiği hassasiyetle ve duygularla başladı. Geniş kapsamlı kültürel değişimlerin ve özgün paylaşımların, sanatın görkemli ışığında hayata geçirildiği bu muhteşem program önemli bir sanat olayı olmanın ışıltısını bu günlere taşıdı. Daha önce Newyork ve Washington ‘da düzenlenen konserlerde Rengim GÖKMEN şefliğinde izleyenlerle buluşan konserler dizisinde, Yunus Emre’nin geleceğe dönük sevgi ve barış beklentisi de müziğin dünyayı kucaklayan büyüsünde hayat buldu diyebiliriz. Özellikle Amerikalı opera sanatçılarından oluşan koronun eşliğinde Amerika’nın en önemli konser salonlarında izleyenlerle kucaklaşan ve ülkemizin topraklarından dünyanın öbür ucundaki insanlara, kültürümüzün güzelliğini ve asaletini ulaştıran konserler, Türk insanının mayasında varolan huzur, barış ve kardeşlik duygularını Amerika’ya Adnan SAYGUN’un muhteşem eseriyle taşıdı.

Takvimler 2013 Haziran ayını gösterdiğinde; Yunus Emre Oratoryosunun devamı niteliğindeki Konserler dizisi, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY'un Yirminci Yılı etkinlikleri çerçevesinde bu sefer Türkiye'de gerçekleşti. Amerikalı ünlü Şef Jonathan Griffith yönetiminde Amerika Birleşik Devletlerinin seksen farklı eyaletinden gelen yüze yakın opera sanatçısından oluşan muazzam koro, Türkiye Cumhuriyetinin üç büyük şehri olan Eskişehir, Ankara ve İstanbul’ da Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ve Cemal Reşit Rey İstanbul Senfoni Orkestrası eşliğinde Yunus Emre’nin hümanist mesajlarını Türkçe olarak dinleyicilerle buluşturdu. Amerikalı koro, oratoryoyu Türkçe olarak söylemek için altı ay boyunca sıkı bir çalışma içerisine girdi. Bu önemli eserin hakkıyla icra edilmesi adına onlarca defa provalar yapıldı.

Organizasyonun bu yılki büyük sürprizi ise iki Grammy ödüllü Amerikalı sanatçı Christopher TİN'den geldi. TÜRKSOY'un 20. Yılına İthafen Yunus Emre’nin daha önce hiç bestelenmemiş "Haktan gelen şerbeti, içtim elhamdülillah” adlı şiirini besteleyen sanatçı, bu özel besteyi TÜRKSOY'a hediye etti. Bu anlamlı hediyenin prömiyeri de böylelikle Türkiye'deki konserler de gerçekleşmiş oldu.

Amerika’lı opera sanatçılarından oluşan koro, ilk olarak Ankara'da Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasıyla provalar yaparak konser hazırlıklarına başladı. Bu vesileyle "tanış” olan Türk ve Amerikalı sanatçılar yıllar boyu sürecek güzel bir dostluğun ve müzikal paylaşımın ilk adımlarını Ankara’da atmış oldular. Konser günleri gelip çattığında, bu paylaşımın dönüştüğü heyecan görülmeye değerdi.

Jonathan Griffith şefliğindeki koronun yapacağı konserler dizisinin ilk ayağı 3 Haziran 2013 günü Eskişehir Anadolu üniversitesi AKM Opera ve Bale Salonunda gerçekleşti. Konsere Eskişehir halkından büyük bir ilgi vardı . Çok sayıda sanatseverin heyecanla salonu doldurduğu görüldü. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ve Jonathan Griffith korosu arasındaki kültürel paylaşım ve diyalog, sanatın ve notaların dünyada kullanılan en önemli ortak dil olduğunu bizlere tekrar hatırlattı. bu mükemmel uyum ve çalışma yeteneği izleyiciler tarafından kuvvetli alkışlarla ödüllendirildi. Sanatçılara konser sonrasında gösterilen yoğun ilgi ve sevgi seli de görülmeye değerdi. Özellikle Amerika’lı sanatçı misafirlerimiz Yunus Emre’nin diyarı olan Eskişehir’de aylardır çalıştıkları eserleri seslendirmenin duygusallığını yoğun bir şekilde yaşadılar.

Eskişehir’deki muhteşem konserden bir gün sonra , 4 Haziran 2013 tarihinde ise Oratoryo Ankara’da ikinci konserini gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Salonunda yapılan konsere de sanatseverler akın akın geldiler. Yunus Emre ruhaniyetinin kuşattığı salondaki sevgi seli, sanatın görkemli güzelliğinde bütün izleyenleri sardı. Oratoryo , Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Salonunda ilgiyle izlendi. Konser sonrasında, geceye katılan misafirler yirminci yılında böyle bir organizasyona imza atmasından dolayı TÜRKSOY’u kutlayarak konsere katılmalarının şans olduğunu dile getirdiler. Başkent Protokolünün yoğun katılımıyla taçlanan programda bir çok sanatçının ve tanınmış isimlerin bulunduğu da gözden kaçmadı.

Yunus Emre Oratoryosu Konserlerinin son durağı ise 7 Haziran 2013 Günü İstanbul Cemal Reşit Rey Salonunda gerçekleşti. Konserden bir kaç gün önce İstanbul’a gelen Amerikalı Koro Sanatçıları, Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nin de organizasyona dahil olmasıyla birlikte İstanbul’da unutulmaz anlar yaşadılar. Asya’yla Avrupa’nın birleştiği sularda yapılan Boğaz gezisinde heyecanlanan sanatçılar Sultanahmet Meydanında tarihin ve geçmişin gizemlerini keşfetmenin mutluluğunu yaşadılar. Tarihi kapalıçarşıda alışveriş eden konuklar, Türk Mutfağının şaheserleri olan Türk Yemeklerine de hayran kaldılar. İstanbul’un büyülü atmosferinden etkilenen ve bu gizemli toprakların ilham dünyalarına çok şeyler kattığını ifade eden sanatçılar, tarihi kenti bir masal diyarına benzettiler.

İstanbul konseri de Eskişehir ve Ankara’da yapılan konserler gibi çok büyük bir katılımla ve ilgiyle izlendi. Cemal Reşit Rey Konser Salonunda gerçekleşen konserde , Amerikalı şef Jonathan Griffith ve korosuna Cemal Reşit Rey İstanbul Senfoni Orkestrası eşlik etti. Muazzam bir katılımın gerçekleştiği konserde, Türk Dünyasından önemli isimlerin yanı sıra Hıncal Uluç, Anjelika Akbar gibi sanat ve medya dünyasının ünlü isimleri de hazır bulundu.

Türkiye’de yapılan bütün konserlerin en büyük sürprizlerinden biri de, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen KASEİNOV’un sanatçı kişiliğiyle konserlere kattığı farklılık oldu. Christopher Tin'in bestesi olan "Haktan Gelen Şerbeti " adlı eserde solokeman çalan Düsen KASEİNOV üç konserde de muhteşem performansıyla izleyenleri büyüledi ve büyük hayranlık topladı.

Türkiye’de yapılan bütün konserlerde solo vokaller olarak yer alan ve ülkemizi en iyi şekilde temsil eden Türk Operasının önemli solistleri : Esin Talınlı, Ferda Yetişer, Şenol Talınlı, Tuncay Kurtoğlu ‘da muhteşem performanslarıyla göz doldurdular ve ilgiyle izlendiler.

İstanbul’da ki son konserden sonra, Jonathan Griffith Singers Korosu , Türkiye’de yaşadıkları anların kalplerinde silinmez izler bıraktığını ve bu izdüşümlerinin yaratıcılıklarına mutlaka en güzel şekilde yansıyacağını belirttiler. Koroda bulunan bütün sanatçılar ülkemizde yaşadıkları mutluluğu güzel paylaşımları, Türk insanının misafirperverliğini, nezaketini , sanat aşkını , TÜRKSOY’un manevi şahsında yaşadıklarını ifade ettiler. Geleceğe uzanan büyük dostlukların temelinin, sanat paylaşımlarının yer aldığı platformlarda gerçekleşmesinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha yaşayarak gördüklerini anlatan konuklardan ve TÜRKSOY’un düzenlediği "Yunus Emre Oratoryo”sundan geriye; Kubbede "hoş bir sada” ve "tanış” olan kalplerin izi kaldı.

VOLKAN YEŞİLAY

© 2022 TÜRKSOY - Her hakkı saklıdır