24 августа 2011 г.

“Altay, Türk Dünyasının Altın Beşiği” Uluslararası Forumu

24 августа 2011 г.

“Altay, Türk Dünyasının Altın Beşiği” Uluslararası Forumu

25-28 Ağustos tarihleri arasında "Altay, Türk Dünyasının Altın Beşiği” 1. Uluslararası Forumu düzenlendi. Forum Doğu Kazakistan Eyalet Valiliği ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından üç aşamada düzenlendi.

İlk olarak, 17-25 Ağustos tarihleri arasında 8. TÜRKSOY Fotoğraf Sanatçıları Buluşması düzenlendi. 26 Ağustos tarihinde ise, Türkiye, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Tataristan (R.F.), Başkurdistan (R.F.) ve Tıva (R.F.)’dan katılan fotoğrafçıların Doğu Kazakistan’a yaptıkları seyahatte çektikleri güzel eserler, konferansın açılışında sergilendi. İkinci aşamada, 12 ülkeden katılan Türkologlar tarafından Uluslararası Bilimsel "Altay, Türk Dünyasının Altın Beşiği” konferansı düzenlendi. Üçüncü ve son aşamada ise, 27 Ağustos 2011 tarihinde Katon- Karagay şehrinde "Altay, Altın Beşik Uluslararası Türk Dünyası Müzik Festivali” gerçekleştirildi.

Foruma TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Kazakistan’daki Türkiye Büyükelçisi Lale Ülker, Kazakistan’daki Japonya Büyükelçisi Harada Yudzo, Kazakistan’daki Kore Büyükelçiliği Konsolosu Kvon Dong-Sok ve Kazakistan’daki Rusya Federasyonu Elçiliği geçici Maslahatgüzarı Sergey Tarasenko katıldı. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in tebrik mesajını Kazakistan Cumhuriyeti Yönetimi İç Politikası’nın Bölüm Başkanı Darhan Mınbay katılımcılara iletti.

Altay sadece "Altın Beşik” olarak değil, özellikle kurganları (höyük) ve insan uygarlığının ilk yerleşim yerlerinden biri olarak bilinmektedir. Sibirya’nın Doğu Asya halkları, Fin-Ugorlar da dâhil olmak üzere Altay bölgesinden çıkmışlardır. Bu nedenle Doğu Kazakistan, Türk kültürünün en eski kalıntılarının bulunduğu yerlerden biridir.

Açılışta söz alan Eyeliyet Valisi Berdıbek Saparbayev konuşmasında, bu ilk uluslararası forumun Doğu Kazakistan’da yapılmasının bir tesadüf olmadığını belirtti ve gerçekleştirilen uluslararası etkinliklerin, Büyük Altay halklarının kültürlerinin yakınlaşmasına ve kalkınmasına yönelik olduğunu söyledi.

Bilindiği üzere, Altay Avrasya kıtasındaki birçok halkın vatanıdır. Tarihi ve kültürel değerleri ve doğasıyla eşsizdir. Bu nedenle bu forum Altay’ın tanıtımına da yardımcı olmuştur. Doğu Kazakistan’ın kültürel değerleri, turizminin gelişmesi, uluslararası iletişiminin iyileşmesi ve uluslararası dostça ilişkilerin güçlenmesi bu bölgede yaşayan insanların en büyük ortak düşüncesidir.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ise konuşmasında, bu forumun, Türk halklarının kültürlerini tanıtabilmek, onlara yeni bir toplumsal önem kazandırabilmek ve Türk halklarının geleneklerini özgürce yaşayabilmelerini sağlamak için düzenlenmiş olduğunu belirtti. Kaseinov ayrıca Türk halklarının günümüzdeki kültür sorunlarını da dile getirdi.

Forumda, birçok daldan bilim adamları, Altay’ın kültürel mirasını, Şamanizm’i ve Altay dilini anlattılar.

Kazakistan’daki Japonya Büyükelçisi Harada Yudzo yaptığı konuşmada, bu forum tüm bilim dünyası için büyük önem taşıdığını belirtti. Ayrıca, Japon dilinin Türk-Altay dil grubuna ait olduğunu hatırlattı.

Forum katılımcılarına aşağıda ki alanlarda işbirliği yapılması konusunda görüş birliğine vardı:

-"Altay, Türk Dünyasının Altın Beşiği” Geleneksel Uluslararası Formu iki yılda bir düzenlenmesi,

-Bilim ve eğitim alanında işbirliğinin güçlendirilmesi,

-Altay bölgesinin çevresel, tarihi ve kültürel potansiyelinin ortak araştırma projelerinde kullanılması,

-Altay’ın tabiatının korunmasının sağlaması ve turizminin geliştirilmesi,

-Altay dağlarının kültürel ve tarihi mirasının keşfedilmesi için etno-turizmin geliştirilmesi,

-Altay arkeolojik ve kültürel siteleri koruması,

-Bölgenin turizm yönünü tanıtmak için ortak girişimlerin hazırlanması,

-"Altay, Hepimizin Evi” konulu bölgesel işbirliğinin güçlendirilmesi ve geliştirilmesi.


© 2022 TÜRKSOY - Her hakkı saklıdır