29 марта 2011 г.

TÜRKSOY’dan Muhteşem Nevruz Kutlamaları

29 марта 2011 г.

TÜRKSOY’dan Muhteşem Nevruz Kutlamaları

Bugüne kadar Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri’nin yanı sıra Paris’teki UNESCO Merkezi’nde ve Strazburg’da Nevruz kutlamaları gerçekleştiren TÜRKSOY, Nevruz coşkusunu bu yıl ABD’ye taşıyor. TÜRKSOY’un düzenlediği Nevruz kutlamaları 24 Mart’ta New York’taki BM Genel Kurulu Salonu’nda ve Washington’da gerçekleştirilecek. Türkiye’de de yoğun bir kutlama programı düzenleyen TÜRKSOY, Türk dünyasının ortak sevincini Türk dünyasından sanatçıların katıldığı konser ve gösterilerle taçlandıracak. Kutlamalarda dans ve müzik gösterilerinin yanı sıra, "Nevruz Ateşi” yakılacak. Ayrıca geleneksel Nevruz yemekleri de ikram edilecek.

Nevruz Kutlama Programı
19 Mart Cumartesi Yer: Eyüp Belediyesi Stadyumu
Saat: 13.00
20 Mart Pazar Yer: Necip Fazıl Sahnesi Tepebaşı Keçiören/ Ankara
Saat: 19.00
21 Mart Pazartesi Yer: Gençlik Parkı Meydanı Ulus/ Ankara
Saat: 11.00 Program: Protokol Konuşmaları / Nevruz Ateşi’nin Yakılması /
Dans ve Müzik Topluluklarının Gösterisi/ Nevruz Pilavı İkramı
21 Mart Pazartesi Yer: Gazi Üniversitesi Rektörlük Yerleşkesi (Halı Saha)
Saat: 18.00 Teknikokullar/Ankara

Nevruz Nedir?

Avrasya’nın geniş coğrafyasında yaşayan halklarda baharın müjdecisi ve "yeni gün” olarak bilinen Nevruz, yeniden canlanmaya başlayan doğanın insanlara sunduğu bolluğu, bereketi, diriliği, sevgiyi, kardeşliği, paylaşmayı, barışı ve dostluğu simgelemektedir. Nevruz, Toprak Ana’nın tekrar nefes alarak yeşerdiği ve dirilişin tekrar başladığı gündür. Tarihi beş bin yıla uzanan Nevruz, Türk dünyasında da en ulu gün olarak bilinmekte ve Navrız, Yeni Gün, Ulu Kün, Mart Dokuzu, Çıl Pazı, Çanı Kün, Şagaa, Isıah, Yengi Kün gibi adlarla en canlı ve en sıcak biçimde kutlanmaktadır. Eski Türklerle İranlılar’ın yılbaşı olarak kabul ettikleri gün, Farsça ‘‘Güneşin koç burcuna girdiği, gece ile gündüzün eşitlendiği bugün miladi takvime göre 21 Mart’a rastlamaktadır.

Türkçe konuşan halklar, Nevruz’da, yenilik, canlılık, dirilik olacağına, doğanın canlandığına, insanın ruhunun da yenileneceğine inanırdı. Nevruz geleneği; başta Türkler’in ilk takvimi olan Oniki Hayvanlı Türk Takvimi’nde görüldüğü üzere çok eskiden beri bilinmekte ve tarih boyunca olduğu gibi günümüzde de törenlerle kutlanmaktadır. Selçuklu Sultanı Melikşah için hazırlanan Celali Takvimi’ne göre; güneşin koç burcuna girdiği gün yeni yıl olarak kabul edilmiştir. Selçuklu hükümdarlarının Mart Ayı’nda tahta çıktığı ve Nevruz’u halkla birlikte kutladığı bilinmektedir. İyiyi, güzeli, doğruyu, mutluluğu ve barışı sembolize eden bahar bayramı Nevruz, geniş bir coğrafyada kutlanıla gelmiştir. Bugün Çin’den Balkanlar’a kadar uzanan coğrafyada farklı adlarla anılan Nevruz benzer biçimlerde kutlanmaktadır. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Özbekistan bağımsızlıklarından sonra 22 Mart’ı resmi tatil ilan etmiştir. Yine Rusya Federasyonu bünyesindeki Tataristan gibi özerk cumhuriyetlerde de 22 Mart resmi tatil kabul edilmektedir.

Nevruz’un, kapalı bir mekandan açık bir mekana doğru hareket etmeyi; güneşe, ısıya ve bolluğa duyulan özlemi göstermektedir. Bu söylencelerde; var olan durumdan kurtuluş ve huzura kavuşma isteği dikkati çeker. Efsane ve inanışlarda geçen ateşin doğması; Buzul Çağı’nda insanın ateşi icadını, dağları eritme; Maden Çağı’na girişi, tarlanın sürülmesi, hayvanların evcilleştirilmesi; Neolotik Çağ’a girişi sembolize etmektedir. Bugün de ateş, su, toprak, mağara gibi Nevruz söylencelerinde geçen unsurlar tüm insanlığın vazgeçilmezleridir. Ancak özellikle ateş Türkler için hangi din veya inanıştan olurlarsa olsunlar büyük önem taşımaktadır. Altay halklarından Tatarlar’a, Azeriler’den Karaimler’e, Gagauzlar’a kadar pek çok Türk halkı tarafından ateş ve su ruhsal ve bedensel arınma için gereklidir. Bu sebeple geniş Türk coğrafyasında Nevruz’da ateş yakmak ve iyi dileklerde bulunarak ateş üzerinden atlamak bir gelenektir.


© 2022 TÜRKSOY - Her hakkı saklıdır