22 июля 2010 г.

Köroğlu İstanbul’da

22 июля 2010 г.

Köroğlu İstanbul’da

Birinci İstanbul Opera Festivali’nin sloganı "Opera şehre iniyor” şeklinde. Bu festivalle birlikte şehre inip, İstanbul sokaklarında dolaşacak olan kahramanlardan biri de Köroğlu... TÜRKSOY Genel Sekreterliği’nin hazırlamış olduğu ve 23 Temmuz 2010 tarihinde Haliç-Kongre Merkezi’nde sahnelenecek Köroğlu Operası, festivalin kapanış temsili olacak. İlk kez düzenlenen İstanbul Opera Festivali’ni diğer opera festivallerinden ayrı kılan özelliklerin başında; festivalde Türk kültürü ve yaşantısını konu olan milli operaların ağırlıklı olarak yer alması geliyor. "Saraydan Kız Kaçırma, Fatih Sultan Mehmet, Zaide” gibi eserlerle birlikte "Köroğlu Operası” da festival kapsamında yer alan Türk kültürünü yansıtan önemli eserler arasındadır.

Azerbaycanlı dahi bestekar Üzeyir Hacıbeyli’nin bu ölümsüz eseri pek çok açıdan önem taşımakta ve festivale zenginlik katmaktadır. Köroğlu Operası, doğunun ve Türk-İslam sanat dünyasının ilk opera eserlerinden biridir. İlk defa 1937 yılında, Azerbaycan Devlet Akademisi Opera ve Bale Tiyatrosu’nda sergilenmiştir. Türk dünyasının ortak destan kahramanlarından biri olan Köroğlu’na ithaf edilen bu eser, uzun yıllar Azerbaycan Türkçesi’nde dünyanın birçok yerinde gösterilmiştir. Ana teması özgürlük, eşitlik ve aşk olan eser, temasının evrenselliği, üslubunun yalınlığı ve zengin dekoru ile her zaman izleyicileri büyülemiştir. TÜRKSOY Genel Sekreterliği bu ölümsüz eserin yeni bir sanat yönetmenliğinde, Türk dünyasının önde gelen sanatçılarıyla ortaklaşa olarak yeniden sahnelenmesi için 2009 yılı yazından itibaren çalışmalar başlatmıştır.

Kendisi de uzun yıllar dünyanın önemli orkestralarıyla birlikte solo konserler vermiş bir keman virtüözü olan, aynı zamanda konservatuar rektörlüğü ve Kültür Bakanlığı görevlerinde bulunmuş TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov’un öncülüğünde yürütülen Uluslararası Köroğlu Operası projesi, TÜRKSOY’a üye altı ülkeden (Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tataristan ve Başkurdistan) 250 sanatçının katılımıyla geçen yıl başarıyla gerçekleştirilmişti. TÜRKSOY Genel Sekreterliği tarafından hazırlanan Köroğlu Operası 8-18 Eylül 2009 tarihleri arasında Bişkek, Almata, Ankara ve Bakü olmak üzere dört başkentte sahnelenmiştir. Bu defa Türkiye Türkçesi'nde seslendirilen Köroğlu Operası’nda Ahmet Agadi (Köroğlu, Tataristan), Gülzad Daurbayeva (Nigar, Kazakistan), Yoldaş İsrailov (Ayvaz, Kırgızistan), Emrah Sezen (Soytarı, Türkiye) gibi solistler yer almış; Eflatun Neimetzade’nin sanat yönetmenliğinde dekorları Savaş Camgöz; koreografisini Mehmet Balkan; koro şefliğini Elnara Kerimova yapmıştır. Işık düzeninden ses düzenine, makyajdan kostüm tasarımlarına kadar her alanda pek çok sanatçının katkıda bulunduğu proje, Türk dünyasının sanatçıları arasında tam bir kaynaşma sağlamıştır. TÜRKSOY, bu başarı öyküsünü Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamın şimdide İstanbul’a taşımaktadır.

Aslında Köroğlu Operası ile İstanbul’a taşınacak olan; kardeşlik ve sevgi olacaktır. Atıyla sahneye çıkacak olan Köroğlu, seslendirdiği aryalarla bizleri eşitliğe ve barışa davet edecek. Sevdalı Nigar, aşkının saflığıyla birlikte sadakatin ve cesaretin ne olduğunu anlatacak. İyiliğin kötülüğe her zaman galip geleceği; adaletin ve sevginin bir gün tüm dünyaya hakim olacağı operanın diliyle bir kez daha ilan edilecektir. Ayvaz’ın, Balkanlar’dan Orta Asya’ya uzanan diyardaki her karış toprakta bıraktığı nal izleri aslında Türk kültür coğrafyasının ne kadar geniş olduğunu bizlere gösterecektir. Öte yandan, büyük Avrasya coğrafyasının değişik bölgelerinde yaşayan Türk dili konuşan halkları, akraba ve komşu toplulukları birleştirenin hoşgörü ve gönül bağları olduğu da vurgulanacaktır.Köroğlu Operası ile TÜRKSOY, Avrupa Başkenti İstanbul’dan Avrupa ve dünyanın geri kalanına, Türk kültürünün evrensel boyutlarını ve Türk dünyasının nasıl kabiliyetli sanatçılar yetiştirdiğini gösterecektir.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 18 Eylül 2009 tarihinde Ankara’da gösterilen Köroğlu Operası temsilinin ardından beğenisi ifade etmiş ve "Köroğlu’nun İstanbul’da da gösterilmesi konusunda girişimlerde bulunacağını” vurgulamıştı. Köroğlu Operası, Sayın Günay’ın destekleri sayesinde İstanbul Avrupa Kültür Başkenti etkinliklerine dâhil edilmiştir. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Opera ve Bale Genel Müdürü Rengin Gökmen de eserin festival programına dahil edilmesini ve sergilenmesinde Opera ve Bale Genel Müdürlüğü sanatçılarının görev almasını sağlamıştır. Köroğlu Operası’nda yer alan orkestrayı Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanlığı, koroyu ise Kazakistan Kültür Bakanlığı görevlendirmiştir. Üye ülkelerin Kültür Bakanlıkları arasında koordinasyon görevini de üstlenen TÜRKSOY, yüksek maliyetli projenin daha düşük maliyetlerle gerçekleşmesini de sağlamıştır.

Köroğlu İstanbul’a inmişken, herkesin onu görmesini diliyoruz.23 Temmuz 2010 tarihinde, saat 20.00’da başlayacak olan Köroğlu Operası’na tüm sanat severleri davet ediyoruz.


© 2022 TÜRKSOY - Her hakkı saklıdır