― 9 октября 2008 г.
Geleneksel Kazakistan Halk Müziği Konseri Coşkulu Şekilde Sona Erdi
TRT çekimleri için Türkiye’ye gelen Kurmangazı Konservatuvarı Halk Müziği Bölümü sanatçıları, Gazi Üniversitesi Konser Salonu’nda düzenlenen konser ile Halk müziğinin en güzel örneklerini sergilediler. 18 Eylül Perşembe günü TÜRKSOY tarafından düzenlenen konserde, dombra, kıl kopuz, sıbızgı gibi geleneksel Türk müziğine ait enstrümanlar eşliğinde Kazakistan’ın ünlü solistleri konuklara unutamayacakları bir müzik ziyafeti verdiler. Sekiz sanatçının ayrı ayrı sahne aldığı konser sonunda gösteriye katılan konuklar, akademisyenler, sanatçı ve öğrenciler sanatçıları ayakta alkışladılar.
Büyük beğeni toplayan konser, Kurmangazı Konservatuvarı Halk Müziği Bölümü’nün kuruluşunun 20. yılına ithaf edildi. O dönemde Kurmangazı Konservatuvarı Rektörlüğü görevini yürüten TÜRKSOY Genel Müdürü Düsen Kaseinov’un tebrik mesajı okundu. Açılış konuşmasında;TÜRKSOY Genel Müdür Yardımcısı Fırat Purtaş yaptığı konuşmasında: "Dost ve kardeş ülke Kazakistan’dan gelen Kazakistan Halk Müziği Sanatçıları’nı Ankara’da görmekten büyük mutluluk ve memnuniyet duymaktayım. Kosova'dan Çin'e kadar uzanan bu coğrafyada ortak Türk kültürü yaşamaktadır. Bunun gibi sanatsal etkinlikleri TÜRKSOY’la birlikte geliştirmek ve halklarımız arasında kültür köprüleri kurmak bizim için büyük önem taşımaktadır. Bu çeşit sanatsal etkinliklere desteğimiz her zaman devam edecektir.” dedi.
Kurmangazı 1806–1879 yıllarında yaşamış olan Kurmangazı Kazak halkının ozanı ve 19. asrın büyük bestecisidir. Kurmangazı birçok dombra müziğinin yaratıcısı ve ulaşılmaz icracısıdır. Kurmangazı sayesinde Kazakistan’ın dombra sanatı yeni tür ve tarzlarla zenginleşmiştir.
Kazak halkı Kurmangazı’ya "müziğin atası” diyerek onun milli müzik kültürü içerisindeki önemli rolünü vurgulamış ve 1944 yılında Kazakistan’da açılan ilk yüksek müzik eğitimi kurumuna 1945 yılında "Kurmangazı” adı verilmiştir.
Kurmangazı Konservatuvarı’nın 1988 yılında açılmış olan Halk Müziği Bölümü bağımsızlık sonrası milli kültürün ve halk müziğinin canlandırılmasında büyük rol oynamıştır. Kurmangazı Konservatuvarı günümüzde "Navrız-21” modern müzik festivali, "Asıl Mura” geleneksel müzik festivali gibi büyük çaplı uluslararası organizasyonlara da imza atmıştır.
Sanatçılar Konukları Büyüledi
Kazakistan’dan gelen ve ayrı ayrı sahneye çıkan sanatçıların sunumları izleyen herkesin büyük beğenisini topladı. Sahne alan sanatçılar Kazakistan Cumhuriyeti Kurmangazı Konservatuvarı Halk Müziği Bölümü'nde öğretim üyesiydiler. Bu güzel konseri veren sanatçıların bir birinden değerli birincilikleri ve ödülleri bulunmakta.
Kayrat Baybosınov
Profesör olan sanatçı, devlet ödülü sahibidir. Sanatçı, halk tarafından bilinmeyen veya unutulmuş birçok şarkıya hayat verip televizyon ve radyo aracılığıyla dinleyicilerle buluşturmuştur. Konserde Baybosınov, "Ardak”, "Gakku”, "Galiya” adlı şarkıları seslendirdi.
Saule Janpeisova
Halk Şarkısı Kürsüsü Başkanı olan Janpeisova aynı zamanda "Darın” Devlet Gençlik Ödülünün de sahibi. "Aynam Göz”, "Yapur-Ay”, "Halk Şarkısı” gibi şarkıları seslendirdi.
Uljan Baybosınova
Kazak okullarında müzik derslerinde okutulan ders kitabının yazarı olan Baybosınova, sahnede gösterdiği canlılık ve renkli görüntüsüyle davetlilerin oldukça ilgisini çekti. Baybosınova, "Başlangıç”, "Meleme”, "Talim”, adlı şarkılarıyla izleyicilerin karşısına çıktı.
Murat Abugazı
Kurmangazı Koservatuvarı’nda, "Halk Şarkısı” kürsüsünde dombra okutmanı olan Abugazı, çeşitli televizyonlarda da programlar sayesinde melodilerini tanıtmıştır. Murat Abugazı, Gazi Üniversitesi Konser Salonunda gerçekleştirilen konserde "Töremurat”, "Sarı Yayla”, "Şık Zürafa” adlı parçaları seslendirdi.
Ardak İsatayeva
Cumhurbaşkanlığı Orkestarasında tek solist olarak görev de yapan sanatçı, 2000 yılından itibaren Kurmangazı Konservatuvarı'nın "Halk Şarkısı” kürsüsünde okutmandır.
Yaklaşık beş yüz kişinin katılımıyla gerçekleştirilen güzide konserde Ardak İsatayeva, "Ak Kum”, "Yirmi Beş”, "Yontup Aldı” adlı eserlerini seslendirdi.
Talgat Mukışev
Öğretim üyesi de olan sanatçının aynı zamanda Altı CD’lik de bir albümü bulunmaktadır. Adeta dinleyicileri büyüleyen ve salonun bir anda sessizleşmesini sağlayan sanatçı, "Ertis’in Dalgası”, "Gülderya”, "Hayal” adlı melodileri seslendirdi ve konuklarda duygulu anlar yaşanmasına neden oldu.
Rauşan Orazbayeva
Kazak Devlet Konservatuvarı’nda öğretim üyesi olarak çalışan Kıl Kopuz’la seslendirdiği, "Boz”, "Ak Kuğu”, "Kurt” adlı melodiler izleyenlerin adeta coşturdu ve salondaki havanın bir anda değişmesini sağladı.
Bilal Iskakov
Kurmangazı Kazak Devlet Konservatuvarı’nın halk müziği fakültesinin dombra kürsüsü profesörü ünvanını taşımaktadır. Arka, Karatav, Altay-Tarbagatay civarı melodilerinin en önde gelen icracısı ve değerli araştırmacısıdır.
Sahnede Melodi geleneğinin şertme icra şekilleriyle "Boz Kaz”, "Yayla”, "Saltanat” adlı melodileri seslendiren sanatçı sahnede göstermiş olduğu davranışlarla izleyenlerin büyük beğenisini topladı.
TÜRKSOY ve Sayın Düsen Kaseinov’a Teşekkür
Yaklaşık iki saat süren ve büyük bir beğeniyle izlenen konser sonrası toplu şekilde sahneye gelen sanatçılar müzik severleri selamladılar. Plaketlerini alan sanatçılar adına konuşan, Kayrat Baybosınov; "TÜRKSOY ve Düsen Kaseinov’a bize bu imkânları sağlayıp Türkiye’de ki kardeşlerimize ortak kültürümüzü tanıtma imkânı verdiği için teşekkür ederim” diye konuştu.
TÜRKSOY ve Gazi Üniversitesinin birlikte gerçekleştirdikleri konser sonunda sanatçıların plaketlerini; Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Duran Altıparmak, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kemal Fahir Genç, Gazi Üniversitesi Rektör Danışmanı, Prof. Dr. Baki Erdoğan ve TÜRKSOY Genel Müdür Yardımcısı Dr. Fırat Purtaş verdiler.
Aynı zamanda Gazi Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Baki Erdoğan’ın plaketini, Eski Devlet Bakanı Ramazan Mirzağlu verdi.
Kazak sanatçılar adına konuşma yapan Kayrat Baybosınov; "Değerli kardeşler, Uluslararası TÜRKSOY teşkilatına özelliklede, TÜRKSOY Genel Müdürü Düsen Kasseinov’a teşekkürlerimizi sunuyoruz. Türk halkıyla dilimiz bir, kökenimiz bir, yüreğimiz bir. Böyle kardeşliğimiz gelişmeye devam etsin, müzik gelişmeye devam etsin ve hepinizin oruçları kabul edilsin.” diye konuştu. Konuşması ayakta alkışlanan Baybosınov’un konuşmasının ardından sanatçılar, konukları selamladılar.