image00026-2
24 июля 2024 г.

2. Global Medya Forumu Şuşa'da Düzenlendi

24 июля 2024 г.

2. Global Medya Forumu Şuşa'da Düzenlendi

2. Global Medya Forumu 20-22 Temmuz 2024 tarihleri arasında Azerbaycan’ın Şuşa şehrinde düzenlendi.

 

20 Temmuz'da başlayan, açılışını Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in yaptığı "Yanlış Haberin İfşası: Dezenformasyonla Mücadele" başlıklı forumda 50 ülkeden 150'den fazla katılımcı yer aldı. Forumda, dezenformasyonla mücadele, yapay zekanın medya üzerindeki etkisi, medya okuryazarlığının teşviki ve iklimle ilgili konular müzakere edildi. İki gün süresince aralıksız düzenlenen panellerde değerli medya temsilcileri görüşlerini paylaştı.

 

Forumun kültürel programı kapsamında, 2023 Türk Dünyası Kültür Başkenti Şuşa'nın özgün mimari tarzı ile Azerbaycan halkının milli ve kültürel mirası hakkında bilgilerin paylaşıldığı geziler düzenlendi. İşgal döneminde Ermenistan’ın tarihi ve kültürel varlıklara verdiği zararların anlatıldığı gezilerde katılımcılar, Şuşa'da yürütülen restorasyon ve imar çalışmalarını da görme imkanı buldu. Forum kapsamında ayrıca belgesel gösterimi, resmi toplantılar ve çeşitli yan etkinlikler de düzenlendi.

 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: "Biz hiçbir zaman işgali ve kayıplarımızı unutmayacağız."

 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 50'ye yakın ülkeden 150’den fazla katılımcının yer aldığı etkinliğin açılışında medya mensuplarının sorularını cevapladı. Yaklaşık üç saat süren etkinlik kapsamında Cumhurbaşkanı Aliyev’e dış politika, iklim ve ekonomi başta olmak üzere pek çok farklı alanda sorular yöneltildi. Dört farklı dilde soruları cevaplayan Cumhurbaşkanı Aliyev’in Karabağ Zaferi, Karabağ’da yaşanan dönüşüm ve TÜRKSOY üyesi olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin TDT Gözlemci üyesi olarak toplantılara katılımı üzerine açıklamaları dikkat çekti.

 

Tüm katılımcılara Azerbaycan’ın kapılarının her zaman açık olduğunu ve Şuşa’da bulunmalarından dolayı memnuniyet duyduklarını ifade ederek sözlerine başlayan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Karabağ’da geçen süreçte tarihi bir dönüşüme imza atıldığını belirtti ve “Biz hiçbir zaman işgali, sonuçlarını, kayıplarımızı ve büyük galibiyetimizi unutmayacağız. Biz ve gelecek nesiller bununla her zaman gurur duyacak.” dedi.

 

‘’KKTC’nin TDT zirvesine katılımı tanınmasına doğru atılan önemli bir adım.”

 

Konuşması sırasında sorulan bir soruya verdiği cevapta KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı birkaç ay önce Azerbaycan’a davet ettiğini hatırlatan Aliyev, “Kendisini özellikle Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi’ne davet ettim. İlk defa aynı masada KKTC bayrağıyla yer aldı. Burada kardeşlik borcumuzun gereğini yaptık. Sayın Ersin Bey'in bu toplantıdaki katılımı KKTC’nin tanınmasına doğru atılan önemli bir adım. Biz her zaman Kıbrıslı kardeşlerimizin yanında olacağız." ifadelerini kullandı.

 

Forumun Resmi Açılışını Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev Yaptı

 

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in sürpriz katılımıyla İlk gün gerçekleşen özel etkinliğin ardından Forumun resmi açılışı Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Cumhurbaşkanlığı İdaresi Dış Politika Daire Başkanı Hikmet Hacıyev tarafından yapıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hacıyev konuşmasında, dezenformasyonun yeni bir fenomen olmadığını belirtti. “Bilgi çok güçlü bir araçtır. Ancak nasıl kullanıldığı büyük bir soru işaretidir. En tehlikelisi ise dezenformasyonun manipülasyona ve Azerbaycan halkına karşı psikolojik savaşa dönüşmesidir.” diyen Hacıyev, dezenformasyonun belirli grupların hedeflerine ulaşmasında bir araç olabileceğini ve savaşlara yol açabileceğini kaydetti.

Azerbaycan'ın uzun yıllar işgale maruz kaldığını, ancak yabancı medyanın bunu farklı bir şekilde gösterdiğini forum katılımcılarına aktaran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hacıyev, “Bazı yabancı medya organları, sanki biz Ermenistan'a karşı suç işlemişiz gibi bildiriyordu, oysa işgale uğrayan bizdik. Ancak biz ısrarla tekzip araçlarını devreye soktuk. Resmi açıklamalar ve basın toplantıları aracılığıyla doğru bilgiyi ve gerçeği dünyaya aktarıyorduk. Medyamız bu süreçte çok büyük katkı sundu.” açıklamalarında bulundu.

 

Türk Haber Ajansları Birliğinin Yönetim Kurulunun İlk Toplantısı Yapıldı

 

Şuşa şehrinde 2. Global Medya Forumu kapsamında düzenlenen toplantıya Azerbaycan Devlet Haber Ajansı (AZERTAC) Yönetim Kurulu Başkanı Vugar Aliyev, Kazakistan Qazcontent Medya Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Bekzat Jüsip, Kırgızistan Milli Haber Ajansı (Kabar) Müdürü Mederbek Şermetaliyev, Özbekistan Haber Ajansı (UzA) Genel Yayın Yönetmeni Durdona Salihova ile Macaristan Haber Ajansı Kreatif Direktörü Robert Karasz katıldı. 

AZERTAC Yönetim Kurulu Başkanı Aliyev, ATNA'nın ilk yönetim toplantısının Türk Dünyasının en önemli şehirlerinden Şuşa'da gerçekleştirilmesini Türk Dünyasının medya alanında tarihi iz bırakacak olaylardan biri olarak önemsediğini söyledi. Toplantıda yer alan AA Yönetim Kurulu Üyesi Özkır ise 6 Kasım 2023'te kurulan ATNA'nın temelinin oluşturulması için AA başkanlığında başarılı çalışmalar gerçekleştirildiğini belirtti. ATNA Genel Sekreteri Elşen Şahbalayev'in kurumun faaliyetleri hususunda bilgilendirme yaptığı toplantıda, ATNA'nın logo ve internet sitesi ile haber ajansları arasında ortak eğitim programlarının organize edilmesi gibi konular müzakere edildi.

 

Forum kapsamında Büyük Geri Dönüş: Karabağ Belgeselinin Gösterimi Yapıldı

 

Karabağ şehrinde zafer sonrasındaki dönüşümü konu alan TRT World tarafından hazırlanan “Büyük Geri Dönüş: Karabağ” isimli belgeselin gösterimi 2. Global Medya Forumu kapsamında yapıldı. Belgeselin sunucusu ve yapımcısı olan TRT World çalışanı Oubai Şahbandar, gösterim öncesinde yaptığı söyleşide, esas amacının sadece siyasi ve tarihi hadiseleri aktarmak olmadığını, insan hikayeleri ile Şuşa’nın bugünkü hikayesini yazan kahramanların inanç ve azimlerini ekrana taşımak olduğunu ifade etti. Youtube üzerinden tüm izleyicilerin erişimine açık olan belgesel, 44 günlük vatan muharebesinin yanı sıra çeşitli kişilerin hikayeleri üzerinden Karabağ’da yaşananları ilgi çekici bir biçimde ekranlara taşımasıyla izleyenlerden tam not aldı.

 

Forum Kapsamında Azerbaycan'ın Ev Sahipliği Yapacağı COP 29 Anlatıldı

 

2. Global Şuşa Forumu’nun en çok ilgi çeken söyleşilerinden biri Azerbaycan Enerji Bakan Yardımcısı ve COP 29 CEO'su Elnur Soltanov’un, Azerbaycan'ın 11-22 Kasım'da ev sahipliği yapacağı Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı (COP 29) hakkında bilgiler paylaştığı  söyleşi oldu. Soltanov, iklim değişikliklerinin tüm ülkeleri etkilediğini, her ülkenin bu husustaki yükümlülüklerini yerine getirmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Gala Yemeğinde Sahne Alan Sanatçılar Katılımcıların Büyük Beğenisini Kazandı

 

İki gün süren paneller, yan etkinlikler ve kültürel gezi programlarının ardından 2. Global Medya Forumu, Azerbaycan Medya İnkışafı Direktörü Ahmet İsmailov’un yaptığı kapanış konuşması ile son buldu. Konuşmasında katılımcılara teşekkür eden İsmailov, “Buradaki tanışıklıklarınız inanıyorum ki bir ömür boyu sürecek. Şuşa’dan güzel duygularla ayrıldığınıza yürekten inanıyor, sizleri bir kez daha Azerbaycan’da misafir etmek için sabırsızlanıyoruz.” ifadelerini kullandı. Kapanış oturumun ardından düzenlenen Gala Yemeğinde 30’a yakın sanatçı sahne alarak performansları ile forumun katılımcılarının büyük beğenisini kazandı.

 

Medya Mensupları Karabağ’dan Ayrılmadan Önce Laçin Şehrini Ziyaret Etti

2. Şuşa Global Medya Forumu'nun katılımcıları, forumun kültürel programı kapsamında Laçin şehrini de ziyaret ederek “HoçazFilm” yaratıcılık stüdyosunda incelemelerde bulundu. Bölgeyi sinema platosuna çevirmek üzere atılan adımlardan biri olan stüdyoda Laçin şehri hakkında bilgi alan katılımcılar, stüdyonun fiziki ve teknik imkanlarını takdir etti. Laçin şehrine hakim bir manzarada bölge hakkında ayrıntılı bilgi alan forum katılımcıları, Forumu takip eden televizyon kanallarına yapmış oldukları açıklamalarda 2.  Şuşa Global Medya Forumu’nun başarıyla tamamlandığını ve Karabağ şehrindeki dönüşümün çok etkileyici olduğunu ifade ettiler.

50 ülkeden 150’ye yakın katılımcı ile düzenlenen 2. Global Şuşa Medya Forumu'na 30 ülkeden haber ajansları, 3 uluslararası örgüt ve 82 medya şirketi katılım gösterdi.

Medya Galerisi

001
aze-8934-1
aze-8969-1
aze-9316-1 (1)
1721493701_a59c308a84a8dde1d5b28eb6f5175ea9
1721493700_c3a149aa04b5c36bc31bd6dee6a67ccb
image00001-2
image00026
image00040
image00052
image00027
image00011
aze-9344-1 (1)
aze-9333-1 (1)
aze-9090-1
007-1
aze-8773-1
image00047-1
image00032
image00010-2
image00035-1
whatsapp-image-2024-07-21-at-18-14-09-2-1
whatsapp-image-2024-07-21-at-18-14-08
image00013-1
image00023
image00018-1
image00025-1
image00042-1

© 2022 TÜRKSOY - Her hakkı saklıdır